KONTAKT

Medicinske gljive protiv gastritisa i čira na želucu

Želudac je jedan od centralnih organa probavnog trakta. Njegovo kiselo okruženje osigurava da se hrana razgrađuje i optimalno priprema za kasniji proces apsorpcije nutrijenata u crijevima. Uz to, želučana kiselina sa velikom sigurnošću ubija većinu patogenih klica. Unutarnja strana želuca je obložena sa sluzi. Želučana sluzokoža štiti zid želuca od kiseline i patogena. Osjetljiva je i podložna upalama koje se nazivaju gastritis i koje slabe sposobnost sluzokože da štiti želučani zid, što u nastavku može dovesti do čireva na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu kao i do još težih oboljenja. Medicinske gljive se tradicionalno koriste protiv gastritisa i drugih oboljenja probavnog trakta, naročito u Kini, Japanu, Rusiji, Baltičkim i zemljama Skandinavije.

Šta je gastritis i kako nastaje?

Gastritis se može pojaviti iznenada (akutni gastritis) ili se razviti tokom određenog vremenskog perioda (hronični gastritis).

Akutni gastritis karakteriše jak bol u stomaku i leđima, mučnina, povraćanje i gubitak apetita. Hronična upala želučane sluznice se često proteže u dužem vremenskom periodu bez simptoma ili samo skreće pažnju na sebe kroz nespecifične tegobe gornjeg abdomena, podrigivanje, nadimanje i osjećaj pretjerane sitosti nakon jela.

Najčešći uzrok hroničnog gastritisa je infekcija bakterijom Helicobacter pylori. Drugi uzroci mogu nastati kroz ​​upotrebu alkohola ili nikotina, lijekova (npr. aspirin, nesteroidni protuupalni lijekovi) kao i usljed ozbiljnih oboljenja ili ozlijeda. Infekcije virusima ili gljivicama kao i terapija zračenjem također mogu izazvati gastritis. U mnogim slučajevima gastritis zacijeli bez trajnih oštećenja, ali u rijetkim slučajevima može dovesti do čira na želucu i komplikacija kao što je čir želuca, krvarenja i perforacije želuca ili raka želuca. Najveći problem kod hroničnog gastritisa je da uglavnom prolazi nezapaženo i dešava se da se otkrije tek u momentu kada dođe do čira ili težih problema.

Generalno se gastritis dijeli na 3 tipa:

Gastritis tipa A: oblik autoimune bolesti, pri kojem imunološki sistem napada vlastito tkivo sluznice želuca. Učestalost: ca. 1% od svih vrsta gastritisa.

Gastritis tipa B: U ovom daleko najčešćem obliku gastritisa, upalni proces je zasnovan na infekciji bakterijom Helicobacter pylori. Učestalost: 80 do 90% svih vrsta gastritisa. Više od 50% svjetske populacije zaraženo je bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori). Bakterija je u velikoj mjeri povezana s čirem želuca i duodenalnim ulkusom (čirem na dvanaestopalačnom crijevu). 1994. godine je klasificirana kao kancerogen od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Gastritis tipa C: Ovdje je uzrok povratni protok bazične žuči preko dvanaestopalačnog crijeva u želudac. Učestalost: otprilike 10 do 15% svih vrsta gastritisa.

U mnogim slučajevima, stanja koja se prema simptomima mogu svrstavati u gastritis nemaju nikakve veze sa upalom sluznice želuca, nego se radi o tzv. “iritiranom želucu”.

Najvažnija metoda za pregled želuca je gastroskopija (gastroskopija), u kojoj se uzimaju i ispituju uzorci tkiva iz sluznice želuca.

Liječenje gastritisa ovisi o njegovom uzroku i težini: lagana dijeta sa smanjenjem masnoća i sirove hrane, nekoliko malih umjesto nekoliko velikih obroka uz suplemente iz tradicionalne kućne apoteke često pomaže. U akutnim situacijama se često kratkoročno pribjegava uzimanju lijekova koji smanjuju proizvodnju želučane kiseline, potiču pražnjenje želuca ili antibiotika protiv bakterije Helicobacter pylori.

Koje medicinske gljive se tradicionalno koriste protiv gastritisa?

Lavlja griva (Hericium erinaceus)

Lavlja griva je najpoznatija od svih medicinskih gljiva kada se radi o gastritisu. Ima hiljadugodišnju tradiciju primjene kod oboljenja gastrointestinalnog trakta.

KAKO LAVLJA GRIVA DJELUJE NA GASTRITIS?

Lavljoj grivi se pripisuje blagotvorni potencijal na cijeli probavni system, prije svega regenerirajuće dejstvo na sluzokožu. U tradicionalnoj kineskoj medicine se koristi kod gastritisa, te kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu. U jednoj dvostruko slijepoj studiji sa 50 pacijenata od kojih 34 muškarca i 16 žena u starosnoj dobi između 30 i 60 godina, Lavlja griva je prema riječima autora pokazala impresivne rezultate na hronični gastritis3.

Dejstvo na Helicobacter pylori

Posebno se preporučuje kod najčešćeg oblika gastritisa, kroničnog gastritisa tipa B, uzrokovanog bakterijom Helicobacter pylori. Lavlja griva ima izraženo dejstvo protiv najčešćeg uzročnika gastritisa, bakterije Helicobacter pylori. 10  Izolovani su i kompleksi polisaharida iz Lavlje grive za koje se pretpostavlja da bi mogli biti nosioci dejstva protiv bakterije Helicobacter Pylori i koji bi u dogledno vrijeme mogli poslužiti za pripremu preparata koji bi ciljano djelovali na ovu bakteriju. 2, 11 Ipak, kao što to često biva, za očekivati je da se blagotvorno dejstvo gljive Lavlja grive na gastritis proteže kroz sinergijsko dejstvo više aktivnih tvari sadržanih u gljivi, a ne samo određenih komponenti, te će tradicionalni način upotrebe Lavlje grive vjerovatno i ubuduće biti interesantan u pogledu liječenja gastritisa.

Prebiotičko dejstvo

Osim toga Lavlja griva ima i prebiotičko dejstvo te poboljšava učinak probiotika. Samim time pozitivno utiče na balans crijevne flore i gastritis tipa B prouzrokovan bakterijom Helicobacter pylorii.4

Umirujuće dejstvo

I još jedna važna stvar naglašava veliki značaj ove vitalne gljive u bolestima probavnog trakta: može ublažiti nemir, strahove i stanja napetosti i to bez brige o neželjenim nuspojavama kao što su umor ili nedostatak koncentracije. 2018. istraživači su na životinjskom modelu uspjeli utvrditi da primjena Lavlje grive može preokrenuti depresivno ponašanje (utičući na nivo dopamina i serotonina) kod miševa. Autori studije opisuju micelij Lavlje grive kao potencijalno “sredstvo za liječenje depresivnih poremećaja”.9  Obzirom da su stres i psihički disbalans jedan od glavnih okidača za pojavu gastritisa, za očekivati je da Lavlja griva i na ovaj način prožima svoje blagotvorno dejstvo na gastritis.

Pripravci od Lavlje grive

Tradicionalno se koristi u vidu čaja, gdje se preporučuje korištenje na prazan stomak ili uz umjerene obroke.

Osim čaja se često koriste prah i kapsule od Lavlje grive. Poželjno je da je prašak dobijen shellbroken metodom, kojom se razbijaju žilavi, teško probavljivi ćelijski zidovi gljive. Postoje i tečni ekstrakti koji se u optimalnom slučaju dobijaju procesom dualne ekstrakcije i sadrže koncentrirane aktivne sastojke gljive. Ukoliko su ekstrakti konzervirani glicerolom preporučuju se za uzimanje u kraćim vremenskim periodima 1-2 mjeseca.

Čaga (Xanthochorus obliquus, Inonotus obliquus)

Od 16. vijeka čaga se tradicionalno koristi u Rusiji, Poljskoj, Baltičkim i nekim skandinavskim zemljama za liječenje gastrointestinalnih poremećaja (npr. gastritis, čir, rak želuca), kardiovaskularnih bolesti, tuberkuloze, dijabetesa i kožnih problema (Shashkina et al., 2006).

Često se za gastritis, te čir na želucu I dvanaestopalačnom crijevu upotrebljava kombinacija Čage sa drugim ljekovitim biljkama.

Sigurnost ekstrakta čage testirana je na miševima, zečevima, psima i mačkama. Zaključeno je da se čaga generalno dobro podnosi i da ne ispoljava akumulativne toksične efekte. 15, 16

Pripravci od Čage

Tradicionalno se uzima 500ml – 1000ml čaga čaja dnevno. Preporučuje se korištenje na prazan stomak. Najbolje vrijeme za prvu šoljicu čaja je rano ujutro minimalno 30 min. prije doručka. Drugu i treću šoljicu Čaga čaja treba uzimati također 30-60 min. prije umjerenih obroka.

Osim čaja se često koriste shellbroken prah, kapsule i dualni ekstrakti od čage.

Reishi (Ganoderma lucidum)

Gljiva Rajši nosi epitet kraljice tzv. ljekovitih gljiva zbog širokog spektra upotrebe. U tradicionalnoj medicini i modernim naučnim studijama se najčešće spominju izraženo imunomodulatorno i antiupalno dejstvo14 što objašnjava i njeno umirujuće dejstvo na upaljenu sluzokožu želuca (gastritis). Osim toga ima zacjeljujuće dejstvo na sluzokožu.13

Imuno-stimulirajući učinak uljnog ekstrakta iz spora Rajši gljive pozitivo djeluje na crijevnu floru putem stimulacije rasta nekoliko bakterijskih rodova (Lactobacillus, Turicibacter i Romboutsia) koje potiskuju razvoj bakterija Helicobacter (najčešći okidač za nastanak gastritisa) i Staphylobacter. Ovim putem, preko crijevne flore, se vjerovatno djelimično proteže i stimulatorni efekat na imunološki sistem. 12

Judino uho (Auricula auricularia judae)

Općenito ima protuupalna svojstva kod oboljenja kože i sluzokože. Osim toga, Auricularia stimulira cirkulaciju krvi, što može optimalno podržati samoizlječenje u području želučane sluznice.

Ostala prirodna sredstva sa blagotvornim dejstvom na gastritis

Prirodna biljna sredstva protiv bakterije Helicobacter pylori i gastritisa uključuju: kvercetin, apigenin, alge bogate karotenoidima, razni čajevi (kamilica, kunica i dr.), ekstrakt bijelog luka, polifenol kore jabuke, ekstrakt kineskog đumbira (Boesenbergia rotunda) i dr.. Osim toga se za gastritis tradicionalno koriste kestenov med, propolis i kurkuma, kao i mnogi drugi pripravci koji nisu navedeni u ovom članku jer bi prešli okvire teme.

Mnogi biljni proizvodi pokazali su veliki potencijal kao farmaceutski kandidati za eradikaciju H. pylori i prevenciju povezanih želučanih bolesti izazvanih kroz H. pylori.17  

Zaključak

Medicinske gljive imaju velik potencijal u pogledu liječenja gastritisa. Svaka na svoj način daje svoj doprinos saniranju uzroka i simptoma ovog oboljenja. Ciljana kombinovana upotreba dvije ili više vrsta gljiva, kao i gljiva sa biljnim pripravcima, može imati izraženiji učinak.

Literatura

 1. Hericium erinaceus (Yamabushitake): a unique resource for developing functional foods and medicines (Mingxing Wang, Food Funct. 2014 Dec;5(12):3055-64.) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25317734/
 2. A polysaccharide from cultured mycelium of Hericium erinaceus and its anti-chronic atrophic gastritis activity (Mingxing Wang, Int J Biol Macromol . 2015 Nov;81:656-61.). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26314904/
 3. A double-blind study of effectiveness of hericium erinaceus pers therapy on chronic atrophic gastritis. A preliminary report (C P Xu, W W Liu, Chin Med J (Engl). 1985 Jun;98(6):455-6.) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3932005/
 4. The Prebiotic Activity of Simulated Gastric and Intestinal Digesta of Polysaccharides from the Hericium erinaceus  (Yang Yang, Molecules. 2018 Nov 30;23(12):3158)  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30513668/
 5. A unique polysaccharide purified from Hericium erinaceus mycelium prevents oxidative stress induced by H2O2 in human gastric mucosa epithelium cell (Mingxing Wang , PLoS One. 2017 Jul 24;12(7):e0181546.,) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28742114/
 6. Anti-Gastric Ulcer Activity of Polysaccharide Fraction Isolated from Mycelium Culture of Lion’s Mane Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) (Mingxing Wang, Int J Med Mushrooms. 2015;17(11):1055-60.) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26853960/
 7. Cytoprotective effects of Hericium erinaceus on gastric mucosa in rats. (Yu C.G, Xu Z.M, Zhu Q.K et al. Chinese J Gastrent. 1999-02)
 8. Effect of culinary-medicinal Lion’s Mane mushroom, Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae), on Ethanol-induced gastric ulcers in rats. Abdulla M.A, Noor S, Sabaratnam V, Abdullah N, Wong K.H, Ali H.M. Int J Med Mush. 2008;10(4):325-330
 9. Erinacine A-Enriched Hericium erinaceus Mycelium Produces Antidepressant-Like Effects through Modulating BDNF/PI3K/Akt/GSK-3β Signaling in Mice. (Chiu, C.-H.; Int. J. Mol. Sci. 2018, 19, 341). https://www.mdpi.com/1422-0067/19/2/341
 10. In Vitro and In Vivo Inhibition of Helicobacter pylori by Ethanolic Extracts of Lion’s Mane Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Agaricomycetes) (Ge Wang, Int J Med Mushrooms. 2019;21(1):1-11.) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30806251/
 11. Preparation, characterization, and anti-Helicobacter pylori activity of Bi3+-Hericium erinaceus polysaccharide complex (Yang Zhu, Carbohydr Polym. 2014 Sep 22;110:231-7.) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24906751/
 12. An integrated microbiome and metabolomic analysis identifies immunoenhancing features of Ganoderma lucidum spores oil in mice (Xu Wu, Pharmacol Res. 2020 Aug;158:104937.)
 13. Mechanism of the antiulcerogenic effect of Ganoderma lucidum polysaccharides on indomethacin-induced lesions in the rat (Yihuai Gao, Life Sci. 2002 Dec 27;72(6):731-45.)
 14. Antioxidant, antibacterial, antitumor, antifungal, antiviral, anti-inflammatory, and nevro-protective activity of Ganoderma lucidum: An overview (Darija Cör Andrejč, Front Pharmacol. 2022 Jul 22;13:934982.) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35935849/
 15. European medicinal mushrooms: Do they have potential for modern medicine? – An update (Carsten Gründemann, … Ulrike Lindequist, in Phytomedicine, 2020) https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/inonotus-obliquus
 16. Medicinal Plants of the Russian Pharmacopoeia; their history and applications (Alexander N. Shikov, … Michael Heinrich, in Journal of Ethnopharmacology, 2014) https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/inonotus-obliquus
 17. Medicinal plant activity on Helicobacter pylori related diseases (Yuan-Chuen Wang, World J Gastroenterol. 2014 Aug) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25132753/

Mag. Dr. scient. med. Edin Ibrišimović

Mag. Dr. scient. med. Edin Ibrišimović

Dobro došli na web stranicu o medicinskim (ljekovitim) gljjivama. O gljivama se nažalost vrlo malo zna, iako je njihov medicinski potencijal ogroman i zaslužuje mnogo više pažnje. Prvi susret sa svijetom gljiva u meni je izazvao oduševljenje kao rijetko koja druga tema prije, a na ovoj web stranici ću vam pokušati prenijeti svoja saznanja i iskustva u radu sa gljivama.

VIŠE