KONTAKT

Kordiceps (Cordyceps Sinensis)

Kordiceps se već hiljadama godina koristi u Kineskoj tradicionalnoj medicini i važi za jednu od najmoćnijih medicinskih (ljekovitih, vitalnih) gljiva. Preparati od kordicepsa, sa razlogom, spadaju među najtraženije na tržištu dodataka ishrani. 

Prirodna nalazišta se prostiru najvećim dijelom u planinama Tibeta i okolnih područja Kine, Nepala i Indije. U narodnoj medicini Azije kordiceps, poput ginsenga, je toliko poznat i korišten da se nerijetko spominje i kontekstu panaceje (svelijeka).

Latinski naziv Cordyceps ima značenje: cord – vrpca, traka; ceps – glava. Oko 1850. god. japanski travar je započeo uvoz ove gljive iz Kine, dajući joj ime tochukaso, što je japanski prevod za “zimski crv, ljetnja trava”. Na njemačkom jeziku poznat je pod nazivom „Raupenpilz“, u prijevodu „gljiva iz gusjenice“. Ime je dobio po svojstvu parazitiranja gusjenica noćnih leptira.

Medicinska gljiva kordiceps u gusjenici
Kordiceps raste iz tijela gusjenice

Vrste, sastav i primjena

Postoji mnogo vrsta gljive Kordiceps. Kao predmet istraživanja ali i u svakodnevnoj upotrebi se najčešće koriste vrste Cordyceps Sinensis i Cordyceps Militaris. Sve je više indicija da je Cordyceps ustvari simbiotični skup više gljiva odnosno mikroorganizama i da zavisno od okolnosti uzgoja dominira jedan ili više simbionata, čime se mijenja i sam sastav gljive.

U ovom tekstu ćemo se posvetiti samo najbolje istraženoj i sa upotrebom najraširenijoj vrsti “Cordyceps Sinensis”.

Tačan sastav joj još uvek nije u potpunosti ispitan, međutim postoje pouzdane studije o efikasnosti njenih aktivnih supstanci. Glavna aktivna supstanca u Cordyceps sinesis naziva se kordicepin, a pored njega ova gljiva je bogata i polisaharidima, manitolom, glukozaminom, raznim mineralima i vitaminima i drugim jedinjenjima koja pokazuju blagotvorna dejstva na zdravlje.

Osim što je jedna od najpoznatijih ljekovitih (medicinskih) gljiva u tradicionalnoj medicini nekolicine azijskih zemalja, već nekoliko desetljeća je i predmet istraživanja moderne medicine. Raspoložive informacije iz naučnih i tradicionalnih izvora ukazuju njegovu na primjenu kod širokog spektra indikacija. U nastavku izdvajamo osobine odnosno vrste primjene kordicepsa koje se najčešće spominju u literaturi:

 • Povećanje unosa kisika u krv
 • Pospješivanje kondicije i fizičkog (tjelesnog) učinka
 • Tretman hroničnog umora
 • Jačanje seksualne funkcije kod muškaraca i žena
 • Afrodizijsko dejstvo
 • Propratni tretman kod astme i alergija
 • Pomaže pri snižavanju šećera u krvi i masnoća
 • Antitrombotično dejstvo
 • Tretman snižavanja krvnog pritiska
 • Jačanje unutarnjih organa (bubrezi, jetra, srce i pluća)
 • Imunostimulirajuća svojstva
 • Antitumorna svojstva

Kordiceps (Cordyceps) za vitalnost, anti-age efekte i ćelijsku regeneraciju

Kordiceps je izvanredan tonikum, pospješuje vitalnost, regeneraciju, proces ozdravljenja nakon bolesti i djeluje protiv procesa starenja.  Mehanizam djelovanja za vitalnost, anti-age efekte i regeneracijske procese se prožima najvjerovatnije putem:

 • Imunostimulirajućih osobina
 • Pospješivanja ćelijskog energetskog bilansa preko adenosin trifosfata (ATP), koji predstavlja hemijsko „gorivo“ ćelija. Sa starošću u ćelijama opada nivo ATP-a, čime opada količina energije potrebna ćelijama i cijelom tijelu. Kordiceps utiče na povećanje razine ATP-a u ćelijama.
 • Antioksidativnih efekata koji neutrališu štetne slobodne radikale u tijelu (Wang et al. 2009).

Antioksidativno dejstvo

Kineska studija kontrolirana placebom na 59 starijih pacijenata u dobi od 60 do 84 godine pokazala je da Kordiceps značajno povećava koncentraciju enzima superoksid dismutaze (SOD), jednog od najvažnijih enzima s antioksidativnim učinkom. Koncentracija SOD -a bila je čak značajno veća od koncentracije SOD -a u kontrolnoj skupini zdravih mladih odraslih osoba. Istovremeno uz kordiceps koncentracija malondialdehida u plazmi (MDA) je značajno pala na razinu vrijednosti kao u kontrolnoj skupini mladih odraslih osoba. Vrijednosti MDA pokazuju koliko je tijelo ugroženo oksidativnim stresom, budući da se MDA stvara tijekom oksidacije nezasićenih masnih kiselina. U dijabetičara, na primjer, vrijednosti MDA obično se redovito povećavaju. Međutim, dijabetičari se obično ne bore samo protiv visokih vrijednosti MDA, već često i protiv takozvanog metaboličkog sindroma, koji se – osim povišenom razinom šećera u krvi – očituje pretilošću, visokim krvnim tlakom i visokom razinom kolesterola.

Kordiceps za bolje tjelesne performance

Kordiceps (Cordyceps) se vjerovatno najčešće koristi u svrhu kondicije, bolje tjelesne spreme i jačanja seksualnih funkcija. Iz tog razloga je omiljeni dodatak prehrani prvenstveno kod sportaša. Prema navodima trenera kineskog nacionalnog atletičarskog tima Ma Junren-a, mnogobrojni rekordi kineskih atletičara pod njegovim vodstvom su ostvareni napornim treningom i uz pomoć Kineske tradicionalne medicine i gljive Kordiceps.

Ovu i druge informacije iz tradicionalnih izvora o uticaju kordicepsa na povećanje tjelesne snage i kondicije, potkrepljuju također i mnogobrojne naučne studije. Mehanizmi putem kojih se prožimaju efekti kordicepsa nisu u potpunosti poznati. Najčešće se navode poboljšan unos kisika, povećana senzitivnost inzulina, poboljšana funkcija srca i povećane vrijednosti testosterona.

Poboljšan unos kisika objašnjava zašto Kordiceps osim na tjelesnu snagu utječe također i na kognitivne sposobnosti. Naime ćelije mozga, isto kao i mišići, profitiraju od poboljšane opskrbe kisikom.

Jednostavan test sproveden na miševima pri kojem se mjeri izdržljivost miševa pri plivanju, ukazuje na to da miševi hranjeni Kordicepsom imaju znatno veću izdržljivost.

Sastav kordicepsa se odlikuje visokim udjelom adenozina, što ga također čini veoma zanimljivim za sportaše. Adenozin je važna komponenta ATP -a (adenozin trifosfata), koji je „gorivo“ za naše mišiće. Prema studiji Sveučilišta znanosti i tehnologije u Hong Kongu, Kordiceps povećava proizvodnju ATP -a za najmanje 18 posto. Ovo se direktno odražava na energetski bilans i tjelesni učinak pri sportskim aktivnostima.
Usput, neki sportaši kombiniraju Cordyceps s kreatinom i koriste sinergijske učinke dvaju dodataka prehrani: Kordiceps povećava količinu ATP -a, a kreatin poboljšava recikliranje iskorištenog ATP -a (ADP-a). Osim toga Kordiceps poboljšava sposobnost tijela da iskoristi i najmanje zalihe kisika, tako da tkivo raspolaže sa dovoljno kisika što dodatno omogućava povećanje energetskog nivoa.

Osim kod sportista Cordyceps povećava fizicki performance i kod starijih osoba. U jednoj studiji iz 2010. godine na 20 zdravih osoba u starosnoj dobi između 50 i 75 godina je uočeno signifikantno povećanje tjelesnih performansi.

Signifikantan učinak je uočen također i kod osoba koje se ne bave sportom i koje najveći dio dana provode sjedeći.

Kordiceps za bolje raspoloženje i protiv depresije

Kordiceps (Cordyceps) se tradicionalno koristi kako za popravak raspoloženja tako i protiv depresija. Putem uticaja na neuroendokrini sistem mozga, kordiceps daje osjećaj boljeg raspoloženja. U vezi s ovim efektom se često spominje relativno visoka koncentracija aminokiseline L-triptofana u kordicepsu, iz koje se u mozgu proizvodi hormon sreće serotonin. Nažalost dejstvo oralnog uzimanja L-triptofana na psihu nije potvrđeno naučno a ni u svim uzorcima kordicepsa nije pronađena ova aminokiselina. Stoga je L-triptofan teško dovesti u vezu sa dejstvom Kordicepsa na psihu.

Ono što se zna je da kordiceps ima inhibirajuće dejstvo na enzim monooksidazu (MAO). MAO-inhibitori se inače koriste za tretiranje depresija. Slične mehanizme djelovanja na depresiju posjeduje također i kantarion (vidi ovdje članak o tretiranju depresije prirodnim putem).
Istraživanja naučnika Nishizawae ukazuju na to da se antidepresivna svojstva Kordicepsa zasnivaju također na supstancama iz kordicepsa koje još nisu definisane.

Kordiceps za libido i potenciju

Velik ugled Kordiceps (Cordyceps) uživa dobrim dijelom zbog svoje primjene kao afrodizijaka. Tradicionalno se smatra vrlo učinkovitim prirodnim lijekom kod impotencije i nedostatka libida – i kod muškaraca i kod žena, što je u međuvremenu potvrđeno i naučnim studijama. Njegova upotreba u liječenju seksualne disfunkcije je dobro poznata u Kini. Tamo se kordiceps kuha sa biljem ili mesom na pari i tako spremljen unosi u organizam. U starijim spisima se spominje da je bio privilegija careva i imućnih ljudi u Kini, koji su ga također koristili u cilju pojačavanja seksualnih funkcija.

Korišćenjem zapadnjačkih naučnih metoda istraživači su pokazali da kordiceps stimuliše aktivnost tijela između ostalog i putem regulacije spolnih hormona.

U posljednjih nekoliko desetljeća provedena su opsežna istraživanja na ovom području. Kao rezultat se bilježi da gljiva Cordyceps može oživjeti „seksualne funkcije“ na mnogo različitih načina.

Tri različite placebo kontrolirane dvostruko slijepe studije na nekoliko stotina muškaraca sa “smanjenim libidom i drugim seksualnim problemima” dale su vrlo zanimljive i dosljedne rezultate. Oko 64% ispitanika koji su uzimali kordiceps pokazalo je povećanje svoje seksualne učinkovitosti u usporedbi s 24 % u kontrolnoj, placebo skupini.

U drugom istraživanju (placebom dvostruko slijepo kontrolirano) s 21 starijom ženom, od kojih su sve patile od smanjenog libida i drugih seksualnih problema, gljiva kordiceps poboljšala je problem u više od 90% testiranih osoba u usporedbi s jasnih 0% u kontrolnoj skupini.

Jedna naučna studija iz Japana je pokazala da ekstrakt micelijuma kordicepsa pojačava erekciju kod muškaraca dok je u drugoj naučnoj studiji iz Kine na 286 tretiranih muških osoba sa simptomima impotencije pojačana seksualna funkcija zabilježena kod 183 pacijenta. Korištena doza je bila 1 g kordicepsa, 3 puta dnevno, 40 dana). Slični rezultati su posmatrani Institutu “Shanghai Institute of Endocrinology”, gde je micelij kordicepsa uticao na poboljšanje seksualne funkcije kod gotovo 25% pacijenata u 20-dnevnom testu.

Također je i kod pacijenata sa oboljenjima srca uz upotrebu kordicepsa primjetno poboljšanje tjelesnog i mentalnog učinka, seksualne funkcije a samim time i kvaliteta života pacijenata.

Mehanizmi putem kojih Kordiceps tako impresivno djeluje na potenciju i libido

Kordiceps opušta glatko mišićno tkivo u kavernoznom tijelu (erektilno tkivo) muškog spolnog organa, što uzrokuje boljom prokrvljenošću organa i erekcijom. Također i dva prethodno spomenuta efekta kordicepsa – stimulirajući utjecaj na tjelesnu snagu i pozitivno raspoloženje su pretpostavke za intaktne seksualne funkcije.

Kordiceps djeluje izravno na spolne organe (testise i maternicu), što je pokazano u pokusima hranjenja miševa kordicepsom. Ako su mužjaci koji još nisu bili spolno zreli dobili Cordyceps samo šest dana, težina njihovih testisa povećala se za više od 90 posto. Kod muških zečeva su nakon 3 mjeseca testisi težili 30% više nego kod kontrolne skupine. Povećanje tjelesne težine maternice za više od 40% ustanovljeno je kod nezrelih ženki miševa.

Kordiceps također potiče stvaranje spermija. Mužjaci kunića koji su primali Cordyceps tri mjeseca proizveli su tri puta onoliko spermija kao kontrolna skupina. Druga studija pokazala je da su kvaliteta i vitalnost sperme značajno poboljšani nakon uzimanja Cordycepsa.

Različite studije na ljudima također pokazuju da Cordyceps ima regulirajući učinak na spolne hormone – i muške i ženske. Kordiceps je očigledno efektivan pojačivač snage, erektilne funkcije i libida.

Kordiceps za dijabetes, visoki krvni tlak i kolesterol

Kordiceps (Cordyceps) ima sposobnost snižavanja vrijednosti šećera u krvi. Poboljšava metabolizam glukoze i pojačava funkciju inzulina. Japanski istraživači otkrili su da se promjer glavne arterije (aorte) povećava u prosjeku za 40 % nakon uzimanja gljive Cordyceps. Gljiva Cordyceps stoga ima vazodilatacijski učinak (širenje krvnih sudova). Opušta glatke mišiće vaskularnih stijenki, potiče cirkulaciju krvi u tijelu, snižava krvni tlak i tako blagotvorno djeluje na cijeli kardiovaskularni sustav.

Primjenom Kordicepsa moguće je utjecati na snižavanje holesterola i triglicerida kao i na omjer HDL : LDL, što je prema mnogim studijama veoma bitno za zdravlje krvnih žila i srca.

Kinesko istraživanje na 273 pacijenta pokazalo je pad razine kolesterola u prosjeku za 17 % nakon uzimanja Cordycepsa tijekom 4 do 8 sedmica.

Kordiceps za srce, pluća, bubrege, jetru

Upotreba Kordicepsa (Cordyceps-a) utiče na znatno poboljšanje funkcije srca a koristan je i pri terapiji astme, bronhitisa i kroničnog opstruktivnog oboljenja (COPD). Kod pacijenata sa oboljenjima srca je primjetno poboljšanje tjelesnog i mentalnog učinka, te seksualne funkcije a samim time i kvaliteta života pacijenata.

Dugoročna upotreba je podobna za tretiranje poremećaja srčanog ritma, za propratnu terapiju kod slabosti srčanog mišića kao i za propratnu terapiju nakon srčanog udara.

Povoljna dejstva kordicepsa na nivou kardiovaskularnog sistema su: prevencija ateroskleroze, regulacija nivoa šećera, holesterola i triglicerida i vazodilatorni efekat koji doprinosi smanjenju povišenog krvnog pritiska. Također utiče pozitivno na stabilizaciju pulsa i na srčane aritmije. Njegovo antioksidativno i protuupalno dejstvo djeluju preventivno na arteriosklerotične procese. Jedan od razloga za poboljšanje stanja kod srčanih i plućnih oboljenja bi mogao biti već poznat efekat bolje iskoristivosti kisika i adenosin trifosfata u ćelijama.

Istraživanja učinka Kordicepsa na oboljenja bubrega ili oštećenja jetre prourokovana toksičnim materijama ili hepatitisom B pokazuju znatno poboljšanje funkcije ovih organa što se reflektuje i na same laboratorijske nalaze pacijenata.

UTICAJ KORDICEPSA NA HRONIČNI BRONHITIS

U kineskoj tradicionalnoj medicini se kordiceps često koristi za tretiranje plućnih oboljenja. Sprovedena su također i studije o utjecaju kordicepsa na hronični bronhitis.

Tako je u jednoj studiji ustanovljen pozitivan efekat kordicepsa na pacijente starosne dobi 55-60 godina oboljelim od hroničnog bronhitisa.

Jednomesečna studija sa 35 pacijenata u kineskom “Jiangxi Medical” koledžu pokazala je pozitivan efekat kordicepsa na 90% pacijenata, odnosno 18 od 20. U kontrolnoj grupi je istovremeno poboljšanje osjetilo samo 20% pacijenata. Poboljšanje je vidljivo kod pacijenata sa učestalom bronhijalnom spazmom, napadima kašlja, kao i kod uopštenih problema kapaciteta pluća ustanovljenog testom spirometrije.

Istraživanje dvonedeljnog tretmana kordicepsom sprovedeno u kineskoj bolnici “Jiang-Su Provincial Hospital” među 100 pacijenata sa poremećenom respiratornom funkcijom, pri čemu je većina imala dijagnostikovan hronični bronhitis, pokazalo je znatno poboljšanje simptoma bronhitisa kod 92% testiranih pacijenata.

UTICAJ KORDICEPSA NA ASTMU

Prema navodima iz tradicionalne medicine i naučnih publikacija kordiceps ima izražena blagotvorna dejstva pri saniranju astme. U jednoj studiji na Univerzitetu “Beijing Medical University” su 32 pacijenta primala 3 g kordicepsa dok je kontrolna grupa dobijala 10 mg astemizola (antihistaminik) u periodu od 10 dana. Ustanovljen je signifikantan efekat kordicepsa i poboljšanje stanja pacijenata.

Artroza i kordiceps

Uz mnoge druge aktivne sastojke, kordiceps također sadrži kordicepin, tvar koja može ublažiti bol kod osteoartritisa. U inicijalnim testovima znanstvenici sa Sveučilišta u Nottinghamu uspjeli su pokazati da kordicepin usporava bol koja se obično javlja nakon ozljeda zglobova.
Čak se i bolovi osteoartritisa koji se sporo razvijaju mogu poboljšati kordicepinom – očito jednako dobro kao i konvencionalnim lijekovima protiv bolova ili protuupalnim lijekovima (kortizon), ali bez ikakvih nuspojava.

Budući da su istraživanja kordicepsa na ovom polju još uvijek u ranoj fazi, oboljeli često eksperimentišu sami sa dozom Kordicepsa ili se savjetuju sa svojim doktorom od povjerenja.

Kordiceps za imunološki sustav

Osim za jačanje fizičkih sposobnosti na Zapadu se kordiceps (Cordyceps) najčešće koristi za stimulaciju imunološkog sustava. Djeluje kao imunomodulator ili tzv. dvosmjerni imunološki regulator. To znači da pojačava slab imunološki sustav ali i suzbija prekomjeran imunološki odgovor kao npr. kod autoimunih bolesti ili alergija. Nerijetko se koristi kod bakterijskih ali i viralnih oboljenja poput hepatitisa, influence (gripa), kao i kod HIV-a.

Brojna istraživanja su pokazala da učinak kordicepsa na imunološki sustav korelira sa dozom – sa jačim doziranjem se povećava njegov učinak.

Dejstvo Kordicepsa na imunološki sustav se prožima putem više mehanizama i njihovih kombinacija:

 • Potiče proizvodnju obrambenih T stanica.
 • Povećava aktivnost prirodnih stanica ubojica (Natural Killer Cells)
 • Povećava proizvodnju imunoglobulina vrste G i M. Imunoglobulini su antitijela, tj. one strukture u tijelu koje se vežu za potencijalno opasna strana tijela ili degenerirane stanice i time ih neutrališu ili uključuju naredne korake imunološkog odgovora.
 • Potiče aktivnost makrofaga (fagocita).
 • Potiče aktivnost gama interferona, endogene tvari s imunostimulirajućim, antivirusnim i antitumorskim učincima.

Jedna malo poznata i prema standardima moderne medicine još nedovoljno proučena osobina Kordicepsa je pozitivan efekat protiv odbijanja transplantiranih organa.

Kordiceps i tumorna oboljenja

Efekti kordicepsa (Cordyceps) na tumorna oboljenja su već duže vremena tema naučnih istraživanja. Mnogobrojni radovi na ćelijskim kulturama, eksperimenti na životinjama ali i kliničke studije potkrepljuju tvrdnje o njegovim antitumornim efektima.

Antitumorna dejstva se prožimaju na mnogo načina od kojih će većina vjerovatno tek nekada u budućnosti biti istražena. U nastavku nekoliko mehanizama djelovanja kordicepsa na ćelije tumora:

 • Stimulacija imunološkog sistema na više nivoa, što ga čini efikasnijim u borbi protiv tumora
 • Sprečavanje rasta i razmnožavanja tumornih ćelija
 • Uključivanje ćelijskog procesa samouništavanja (apoptoza)
 • Sputavanje angiogeneze – procesa veoma važnog za tumore putem kojeg obrazuju nove krvne sudove koji im omogućavaju opskrbljavanje materijama potrebnim za rast i razmnožavanje
 • Stimulacija difierenciranja ćelija tumora, čime se transformišu u nove oblike, koji gube sposobnost razmnožavanja – jedne od glavnih karakteristika tumora
 • Sputavanje metastaza tumora

UPOREDNA UPOTREBA UZ KEMOTERAPIJU

Pri tretiranju tumora moguća je paralelna upotreba hemo- ili radioterapije sa kordicepsom. Kod eksperimenata na životinjama je primjetan duži životni vijek oboljelih životinja pri kombiniranoj upotrebi ekstrakta Kordicepsa i konvencionalne hemoterapije, a istovremeno je zabilježen i manji broj metastaza kod tretiranih životinja.

U jednoj studiji na laboratorijskim miševima su kordicepsom tretirani miševi koji su usljed terapije kemoterapijskim lijekom “Taxol-om” razvili leukopeniju (signifikantno smanjenje broja leukocita). Primajući ekstrakt gljive kordiceps kroz period od tri sedmice, miševi su se potpuno oporavili te nisu pokazivali simptome leukopenije.

Ima li gljiva kordiceps neke nuspojave?

Gljiva kordiceps (Cordyceps) je fantastičan dodatak prehrani koji može koristiti skoro svaki čovjek. Budući da nije lijek niti spada u kategoriju rizičnih ljekovitih biljaka koje bi se morala pažljivo dozirati, (gotovo da) nema rizika povezanih s njegovom upotrebom. Do sada nema podataka koji ukazuju da redovno korištenje kordicepsa čak i u velikim količinama može izazvati štetna sporedna dejstva. “Velike količine” značile bi, na primjer, 80 grama po kilogramu tjelesne težine, što bi za osobu od 70 kilograma odgovaralo unosu od 5,6 kilograma Cordycepsa. Upravo zbog svoje netoksičnosti izvanredan je izbor propratne terapije prije tretiranju bolesti.

Pri eksperimentima na životinjama se nije uspjela ustanoviti smrtonosna doza (LD 50). Čak pri davanju velikih doza nisu primjećene nikakve štete niti na bubrezima niti na jetri.

U nekim slučajevima se zbog njegovog stimulirajućeg dejstva na tjelesne funkcije i vitalnost ne preporučuje uzimanje prije spavanja.

Osjetljive osobe mogu doživjeti probavne probleme poput kratkotrajnog proljeva nakon prvih uzimanja kordicepsa. U pojedinačnim slučajevima se kao simptomi spominju suha usta i znojenje. Međutim, ti fenomeni obično nisu ozbiljni i samo su privremeni.

UPOREDNA UPOTREBA SA LIJEKOVIMA

Uporedna upotreba sa kemoterapijom je spomenuta u dijelu “Kordiceps (Cordyceps) i tumorna oboljenja”.

Oprez je potreban onima koji koriste sprejeve za astmu koji sadrže beta-2 simpatomimetike. Kordiceps ne samo da ima opuštajući učinak na mišiće krvnih žila, već i na glatke mišiće disajnih puteva, pa djeluje na sličan način kao i lijek i stoga može pojačati njegov učinak.

Kordiceps može usporiti zgrušavanje krvi, te može povećati i rizik od krvarenja. Ovo je bitno kod osoba s poremećajima zacjeljivanja rana ili osoba koje se trebaju podvrgnuti hirurškim zahvatima. Stoga prestanite uzimati Cordyceps minimalno dvije sedmice prije operacije ili obavijestite liječnika da ste koristili Cordyceps.

Ako uzimate lijekove – bilo koje vrste – i želite uzimati kordiceps u isto vrijeme, najbolje je prethodno konzultirati se s liječnikom.

Koju vrstu odnosno koje preparata od kordicepsa koristiti

Potrebno je još istraživanja kako bi se u detalje razotkrio kompletan spektar efekata kordicepsa, njegovo doziranje o pojedinačnim slučajevima, najdjelotvornije vrste kordicepsa, najdjelotvornije vrste uzgoja i načina pripravka preparata.

Trenutno najbolje istražene vrste kordicepsa su Cordyceps sinensis i Cordyceps militaris, iako i neke druge vrste imaju izražena blagotvorna zdravstvena dejstva. Neke od ovih vrsta su: Cordyceps ophioglossoidesOphiocordyceps capitataOphiocordyceps gracilisCordyceps subsessillisCordyceps sinclairii i dr.

Pri kupovini treba obratiti pažnju da se uzimaju visoko kvalitetni preparati, u najboljem slučaju od firmi koje su specijalizirane u ovoj oblasti.

Kvalitet uzgoja i izbor najboljih vrsta koje razvijaju aktivne supstance napreduju svakodnevno. Prema studijama tijelo gljive iz prirode i micel kultiviran u cilju pripravka preparata imaju otprilike isti sastav i količinu aktivnih supstanci. Zato nije nužno uvijek kupovati skupe primjerke pronađene u divljini. Ipak neki naučnici su uspjeli pronaći kvalitativne razlike u kompoziciji aktivnih sastojaka između uzgojene i divlje gljive.

Divlji (u prirodi nađen) Cordyceps je rijedak i skup. Osušeni divlji kordiceps ponekad može biti zagađen bakterijama. Sakupljači gljiva navodno ubacuju grančice ili čak dijelove žice u gusjenice kako bi povećali masu i otkupnu cijenu. Ovo je donekle i razumljivo ako se uzme u obzir pretjerano niska otkupna cijena divljeg kordicepsa kojom se sakupljačima ne ostavlja prostora za normalnu zaradu i pokrivanje osnovnih troškova života. Iz tih razloga se ipak sve više preferira kultivirani kordiceps.

Na tržištu se najviše koriste preparati sa drugih kontinenata koji su obično nekontrolirane i nepouzdane kvalitete; ponekad su zagađeni teškim metalima jer se uzgoj kordicepsa često odvija u jako zagađenim područjima. Analizom nekih uzoraka kapsuliranih gljiva je ustanovljeno da u kaspulama nije bilo ničega drugog do brašna riže ili muskatnog oraščića.

Ukoliko koristite kordiceps u obliku praha ili u kapsulama, obratite pažnju da se prašak priprema metodom “Shellbroken”.

Pri Shellbroken tehnološkom postupku se gljive melju a ćelijski zidovi razbijaju (otvaraju). To je potrebno jer gljive imaju vrlo tvrde hitinske ćelijske zidove, koje čovjek ne može preraditi. Shellbroken-mljevenje stoga tijelu olakšava apsorpciju cjelokupnog spektra aktivnih sastojaka gljive.

Ukoliko koristite kordiceps u vidu tečnog koncentrata (esencije) obratite pažnju na to da uzmete visoko koncentrirani tečni dualni ekstrakt, koji sadrže kompletan spektrum aktivnih supstanci izuzev hitina.

Ovom novom tehnologijom dualne ekstrakcije svi organski i anorganski, hidrofilni i lipofilni sastojci iz gljive mogu se ekstrahirati i koncentrirati u tekućem obliku. Time se stvara holistički ekstrakt najviše kvalitete.

Najsigurnije je koristiti regionalne evropske kordiceps preparate proizvedene u čistim područjima prema strogim standardima kvaliteta. Iako i u ovom slučaju trebamo provjeriti da li su sirovine uvezene sa drugih kontinenata. Preporučuju se organski certificirani preparati koji se uzgajaju pod strogo kontroliranim uslovima. Kultivacija kordicepsa se uglavnom ne odvija na gusjenicama tako da je organski kordiceps prikladan i za vegane i vegetarijance.

Kako koristiti i dozirati preparate od kordicepsa?

Tradicionalno se Kordiceps gljiva koristi kao čaj ili uz jela. Doziranje varira ne samo u zavisnosti od toga da li se koristi čaj, kapsule, tečni ekstrakt nego i u zavisnosti od zdravstvenog problema zbog kojeg se uzimaju.

Generalno važi da preventivno korištenje zahtijeva manje doze od propratnog tretiranja neke bolesti. Za jasne navode o doziranju kod svakog pripravka i vrste oboljenja potrebno je još naučnih studija. Trenutno se doziranje oslanja više na tradicionalnu medicinu i na dosadašnja terapeutska iskustva pri korištenju gljiva.

Preporučene dnevne doze se kreću od 3g – 9g pulveriziranog micela. Kod koncentriranog micela se preporuke kreću oko 1g dnevno.

Tečni, visokokoncentrirani dualni ekstrakti se doziraju sa 5ml dnevno za odrasle osobe. Obzirom da se osobe razlikuju težinom najsigurnija formula za doziranje bi bila: tjelesna težina : 20 = dnevna doza u mililitrima 

Dobar pregled medicinske primjene Kordicepsa se može naći u radu Holliday et al. 2005.

Interesantan je i podatak da se dejstvo i apsorpcija aktivnih supstanci iz gljiva pospješuju sa paralelnom upotrebom vitamina C. Osim toga Cordyceps u kombinaciji sa nekim biljnim pripravcima pokazuje još bolje efekte. Na primjer paralelna upotreba ekstrakta biljke Rhodiola crenulata i kordicepsa ima za rezultat signifikantno poboljšanje fizičke performance.

LITERATURA:

Jones K: Cordyceps, Tonic Food of Ancient China. Sylvan Press, Seattle, 1997; 50 ff Halpern GM: Cordyceps, China`s Healing Mushroom. Avery Publishing Group, New York, 1999; 116 ff

Stamets P, Wu Yao CD: Mycomedicinals, An Informational Booklet on Medicinal Mushrooms. MycoMedia, Olympia WA, 1998; 46 ff

Zhu JS, Halpern GM, Jones K: The Scientific Rediscovery of an Ancient Chinese Herbal Medicine: Cordyceps sinensis.Part 1. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 1998; 4(3):289-303

Zhu JS, Halpern GM, Jones K: The Scientific Rediscovery of a Precious Ancient Chinese Herbal Regimen: Cordyceps sinensis. Part 2. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 1998; 4(4):429-457

Seu-Mei Wang, Li Tjen Lee, Wan-Wan Lin, Chun-Min Chang: Effects of Water-Soluble Extract of Cordyceps sinensis on Steroidogenesis and Capsular Morphology of Lipid Droplets in Cultured Rat Adrenocortical Cells. Journal of Cellular Biochemistry, 1998; 69:483-489.

Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd Edition, Chapter 5: Cordyceps as a Herbal Drug, Bao-qin Lin, Shao-ping Li, 2011

Paterson R., Russel M. (2008) – Review – Cordyceps – A traditional Chinese medicine and another fungal therapeutic biofactory? Phytochem 69: 1469-1495.

Holliday J. et al. (2005) Cordyceps, Enzyclopedia of dieatary supplements. Taylor and Francis Publishing, 1-13.

Zang M. et al. (1998) Notes on the Alpine Cordyceps of China and Nearby Nations. MYcotaxon 66: 215-229.

Xia Liu et al. Cordyceps sinensis protects against liver and heart injuries in a rat model of chronic kidney disease: a metabolomic analysis, Acta Pharmacol Sin. 2014

Jong-Ho Koh et al. Hypocholesterolemic Effect of Hot-Water Extract from Mycelia of Cordyceps sinensis, Biological and Pharmaceutical Bulletin;

Peng Guo et al. Cordycepin prevents hyperlipidemia in hamsters fed a high-fat diet via activation of AMP-activated protein kinase, J Pharmacol Sci 2010;

Xiao-Feng Yan et al. Cardiovascular protection and antioxidant activity of the extracts from the mycelia of Cordyceps sinensis act partially via adenosine receptors, Phytother Res. 2013;

Q B Mei et al, 1989. Antiarrhythmic effects of Cordyceps sinensis (Berk.) Sacc

Zhu et al. 2004. CordyMax enhances aerobic capability, endurance performance, and exercise metabolism in healthy, mid-age to elderly sedentary humans. Proceedings of the american Physiological Society’s (APS) Annual Scientific Conference, Experimental Biology, Wahington, DC, Convention Center, April: 17-21.

Mizuno T. et al. 1999. Medicinal effects and utilization of Cordyceps (Fr.) Link (Ascomycetes) and Isaria Fr. (Mitosporic fungi) Chinese cartepillar fungi, “Tochukaso” (Review). Int J Med Mushrooms 1: 251-162.

Liu et al. 2003. Inhibitive effect of Cordyceps sinensis on experiental hepatic fibrosis and its possible mechanism. World J Gastroenterol 9(3):529-533.

Ji D. B. et al. 2008. Antiaging effect of Cordyceps sinensis extract, Phytother Res 23(1):116-122.

Wang Y et al. 2009. Structural determination and antioxidant activity of a polysaccharide from the fruiting bodies of cultured Cordyceps sinensis. Am J Chin Med. 2009

Guo/Zhu 2005. Existence of multiple fungi in Cordyceps sinensis: Simultaneous isolation of Hirsutella sinensis and Paecilomyces hepiali. Conference paper.

Guo et al. 1995. Clinical observation ofs of adjunctive treatment of 20 diabetic patients with JinShuBao capsule. J Admin Tradit Chin Med 5: 22

Zhou et al. 2009. Cordyceps fungi: natural products, pharmacological functins and developmental products, J Pharm Pharmacol 61: 279-291

Guo et al. 1986. Medicinal chemistry, pharmacology and clinical applicatios of fermented mycelia of Cordyceps sinensis and JinShuBao capsule. J MOdern Diagn Therap. 1: 60-65

Chih Chao Hsu 2003. In vivo and in vitro stimulatory effects of Cordyceps sinensis on testosterone production in mouse Leydig cells, Life Sci
. 2003.

De Silva et al. 2012. Medicinal mushrooms in supportive cancer therapies; an approach to anti-cancer effects and putative mechanisms of action. Fungal Div 55: 1-35.

Nakamura et al. 2003. Combined effects of Cordyceps sinensis and methotrexate on hematogenic lung metastasis in mice. Receptors and Channels. 9(5): 329-334.

Cordyceps: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. (2018) WebMD. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-602/cordyceps

Van de Walle, G. (2018) 6 Benefits of Cordyceps, All Backed by Science. Healthline.

Wei-Chung Liu et al. (2008) Cordyceps sinensis Health Supplement Enhances Recovery from Taxol-Induced Leukopenia. Exp Biol Med (Maywood). 233(4): 447–455.

Ping Geng et al. (2017). Antifatigue Functions and Mechanisms of Edible and Medicinal Mushrooms BioMed Research International.

Almira Hadžović – Džuvo et al. (2014). Oxidative stress status in elite athletes engaged in different sport disciplines. Journal of the Association of Basic Medical Sciences.

Kanitta Jiraungkoorskul and Wannee Jiraungkoorskul (2016). Review of Naturopathy of Medical Mushroom, Ophiocordyceps Sinensis, in Sexual Dysfunction. Pharmacogn Rev.
.
J S Zhu et al (1998). The Scientific Rediscovery of an Ancient Chinese Herbal Medicine: Cordyceps sinensis Part I
February 1998. The Journal of Alternative and Complementary Medicine 4(3):289-303

A.S. Crimmel et al. Withered Yang: a review of traditional Chinese medical treatment of male infertility and erectile dysfunction
J Androl, 22 (2001), pp. 173-182

S.E. Drewes, et al. (2003). Recent findings on natural products with erectile-dysfunction activity. Phytochemical, 62 (2003), pp. 1019-1025

Gitishree Das et al. (2021). Cordyceps spp.: A Review on Its Immune-Stimulatory and Other Biological Potentials.  Front. Pharmacol., 08 February 2021

B. Lin, S. Li (2011). Cordyceps as an herbal drug. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.

Mag. Dr. scient. med. Edin Ibrišimović

Mag. Dr. scient. med. Edin Ibrišimović

Dobro došli na web stranicu o medicinskim (ljekovitim) gljjivama. O gljivama se nažalost vrlo malo zna, iako je njihov medicinski potencijal ogroman i zaslužuje mnogo više pažnje. Prvi susret sa svijetom gljiva u meni je izazvao oduševljenje kao rijetko koja druga tema prije, a na ovoj web stranici ću vam pokušati prenijeti svoja saznanja i iskustva u radu sa gljivama.

VIŠE