KONTAKT

Ćuranov rep (Corioulus versicolor, Koriolus)

Coriolus (Koriolus, Ćuranov rep) cijenjen je u cijelom svijetu, ali posebno u Aziji. Spada u medicinske (ljekovite gljive) i nije prikladan za kulinarstvo. Zbog svog važnog položaja u TCM -u (tradicionalnoj kineskoj medicini) jedna je od najpopularnijih gljiva u Aziji, a u Kini je poznata još iz doba dinastije Ming pod imenom „Yunzhi“, što bi u slobodnom prevodu značilo „trava nebeskog kraljevstva“. Prema tradicionalnim spisima Coriolus se može uzimati u razne svrhe ali je najpoznatiji po svojim antikancerogenim i antiviralnim svojstvima.

Coriolus versicolor rasprostranjen je u cijelom svijetu pa je stoga poznat i po brojnim imenima: Koriolus, Ćuranov rep, Turkey tail, Trametes versicolor, Polyporus versicolor, gljiva oblak, yun zhi, kawaratake, njem. Schmetterlingstramete (leptirasta gljiva). Zbog tankog i kožnatog ploda, Coriolus ne spada u jestive gljive, ali se uveliko koristi u svrhu izrade lijekova i dodataka ishrani.

Kratki pregled najvažnijih svojstava/dejstava

 • Imunostimulirajuća svojstva
 • Antikancerogena svojstva
 • Ublažavanje sporednih dejstava konvencionalnih terapija protiv tumora
 • Antiviralna svojstva (hepatitis, herpes, influenca i dr.)
 • Autoimunološka oboljenja i alergije

Prirodno stanište i izgled

Coriolus (Ćuranov rep) se nalazi uglavnom u šumama, močvarama ili na mrtvim deblima drveća. Omiljeno drveće za rast su mu breza, bukva, topola, vrba, trešnja i smreka. Uspijeva tijekom cijele godine i može se ubrati u bilo koje doba godine. U stanju je da razrgradi dva najvažnija sastojka drveta – lignin i celulosu i time omogućava raspadanje umrlog drveta, te doprinosi stvaranju humusa sa hranjivim suspstancama potrebnim za održavanje vitalnosti tla i rast vegetacije. Ova osobina Coriolusa ga čini i tehnološko interesantnim.

Prepoznatljiv je po tijelu sa raznobojnim prugama, ponekad čak i sa svilenkastim sjajem, što mu daje veoma lijep izgled. Kako gljiva raste, tvori ravne konzole širine 2-8 cm ili šešire u obliku rozete. Tijelo ploda uglavnom je koncentrirano u predjelu podloge. Spektar boja gljive je širok i kreće se od smeđe i sive, preko zelene, do plave, žute ili crvene. Ovisno o klimatskim uvjetima i svojstvima tla (supstrata na kojem raste), Coriolus može mijenjati boju, pa se i samo porijeklo gljive može se određivati djelimično prema boji.

Osobito je raširena u Aziji. Zahvaljujući višestruko dokazanim medicinskim efektima Coriolus se već uveliko industrijski kultivira, prerađuje i prodaje u vidu medicinskih preparata i dodataka ishrani.

Šta sadrži Coriolus?

Coriolus (koriolus, Ćuranov rep) sadrži mnoštvo biološki aktivnih tvari. Posebno ga karakteriziraju polisaharidi iz vrste beta glukana. Osim toga sadrži brojna vlakna, vitamine B skupine (B1, B2, B3, B5), vitamin D i minerale poput kalcija i kalija. Elementi u tragovima poput bakra, željeza i selena također su sadržani u značajnim količinama.

Hranjiva vrijednost Coriolusa na 100g

Kalorična vrijednost440 kJ /
105 kcal
Masnoće3,7 g
Od toga zasićene masti0,41 g
Ugljeni hidrati2,7 g
Bjelančevine (protein)15,1 g
* Budući da se radi o gljivi, čiji se sastav mijenja zavisno od uslova u kojima raste ove vrijednosti mogu neznatno varirati.

Miersch je 1993. godine otkrio biljne hormone koji djeluju kao hormoni rasta a Dwivedi je 2006. godine uspio detektirati 97 različitih proteina u Coriolusu.

Iako se Coriolus već desetljećima aktivno istražuje, još uvijek nije poznat kompletan spektrum njegovih sastojaka a još manje uzajamni sinergijski efekti aktivnih sastojaka.

Najintenzivnije su istraživani polisaharidi PSK i PSP, koji se poznati kao modifikatori biološkog odgovora (Biological Respons Modifier – BRM). Molekularna veličina im je oko 100 kDa i teško ih je identificirati analitičkim metodama. Ove 2 supstance čine oko 75% ukupnog udjela u ugljenim hidratima Coriolusa.

1989. godine su naučnici Jong i Donovick sa Američkog nacionalnog instituta za tumorna oboljenja (American National Cancer Institute) objavili opširnu listu sastojaka Coriolusa sa antiviralnim i antikancerogenim dejstvima. Između ostalog su naveli dokazivu učinkovitost od PSK i PSP polisaharida iz Coriolusa u pogledu agresivnih tumornih oboljenja (Ehrlich-karcinom i Sarkom 180) kod miševa. Ono što je također primjećeno je da se nisu pojavljivala neželjena dejstva kao u slučaju hemoterapije. Do sada je izašla nekolicina studija koje su potvrdile ono što su Jong i Donovick posmatrali.

Patenti

Sredinom 1970-ih godina je biotehnolog japanske firme „Kureha Chemical Industry“ saznao da se njegov od tumora želuca oboljeli komšija odlučio za terapiju Coriolus-om umjesto konvencionalne terapije. Na njegovo veliko iznenađenje komšija je potpuno ozdravio. Oduševljen njegovim iskustvom odlučio se uvjeriti svog poslodavca u učinkovitost gljive Coriolus, te o potrebi njene detaljnije analize i eventualne proizvodnje ljekovitih preparata na bazi ove gljive u čemu je na kraju i uspio. Firma „Kureha Chemical Industry“ je  iz Coriolusa izolirala polisaharid K i napravila preparat pod nazivom „Krestin ®“. Nakon nekolicine studija na životinjama kao i kliničkih studija uspješno je dokazan antikancerogeni efekat ovog preparata. Već 1977. godine je odobren od Japanskog ministarstva zdravlja kao propratno sredstvo pri liječenju tumornih oboljenja. Nekoliko godina kasnije je izolovana jedna još učinkovitija supstanca, polisaharid PSP (Polysacharid Protein Complex) koji je 1992. godine od strane kineskih vlasti oficijelno priznat kao lijek.

1979. godine je jedna španska firma pokušala dobiti odobrenje za distribuciju Krestina ® ali je zahtjev 4 godine kasnije odbijen sa obrazloženjem da se dejstvo ne može svesti na određenu specifičnu supstancu iz preparata. Odbijenica se dakle nije odnosila na djelotvornost preparata nego na činjenicu da se njeni blagotvorni efekti farmakološki ne mogu pripisati određenoj supstanci iz preparata, jer se radi o ekstraktu kao kompleksu različitih polisaharida. Trenutno je Krestin ® u prometu u Japanu, Kini i Australiji, te ostvaruje prodaju od nekoliko stotina miliona dolara na godišnjem nivou.

Kerstin djeluje očigledno na više načina. Primjenjuje se prije svega kao imunostimulans u terapiji raka, a ima i antioksidativno (Fischer et. al 2002) i antimutageno (Kobayashi et al., 1995) dejstvo. U eksperimentima na životinjama umanjuje pokretljivost ćelija raka, ometa angiogenezu (stvaranje novih krvnih sudova koji opskrbljavaju ćelije raka) (Ooi et al 2000) i podstiče uključivanje apoptoze (programirane smrti) kod ćelija raka (Zhang et al 2003).

Treba imati u vidu da trenutno ne postoji univerzalni rijek za rak. Iako se bilježe mnogi slučajevi gdje je jedna ili druga terapija uticala na ozdravljenje, ipak ne postoji terapija koja sa sigurnošću djeluje kod svake osobe ili svake vrste raka. Postoji preko 100 vrsta raka od kojih je svaka oboljenje za sebe, a i svaki čovjek ima sebi svojstvene genetske, biohemijske i druge osobine te je očekivati da svaki tip organizma potrebuje i specifičan pristup liječenju.

Medicinska upotreba

Radi se o vjerovatno najbolje istraženoj medicinskoj (ljekovitoj) gljivi. Zadnjih nekoliko decenija je, naročito u Aziji, proveden veliki broj studija sa Coriolusom, pri čemu se najviše istražuju njegova dejstva na tumorna i viralna oboljenja.

Antikancerogena dejstva, područje primjene i studije

Sudeći prema rezultatima istraživanja preparati Coriolusa (Koriolusa, Čuranovog repa) se u početnoj fazi mogu boriti protiv ćelija  raka, inhibirati njihovu angiogenezu i  metastaze.

Prema publikacijama od Ikuzawa-e iz 1998. godine i Kidd-a iz 2000. godine ekstrakti polisaharida iz Coriolusa djeluju kod niza zloćudnih tumora poput onih na: želucu, gušterači, crijevima, plućima, usnoj duplji, dojci i dr., ali ne uvijek sa istim intenzitetom. Kod raka prostate ili hiperplazije prostate Coriolus može značajno smanjiti vrijednost PSA.

Ekstrakti Coriolusa sastavljeni iz PSK i PSP polisaharida, jačaju i reguliraju imunološki sistem time što povećavaju broj leukocita i utiču na intenzitet njihove aktivnosti, kao npr. limfocita i makrofaga. Osim toga dolazi do povećanja broja citokina koji reguliraju rast i diferenciranje ćelija tumora. Kao konačan rezultat se često posmatra odumiranje ćelija raka. PSK i PSP polisaharidi ometaju nastanak metastaza, vjerovatno putem inhibiranja funkcije i sinteze enzima metaloproteaza. Također pospješuju uključivanje apoptoze (programirane ćelijske smrti) kod degeneriranih ćelija (Fisher et al. 2002).

Polisaharid pod imenom “D-II” je kod miševa sa zloćudnim tumorom vezivnog tkiva (sarkom) pokazao jako izraženo dejstvo protiv rasta ćelija raka (Sugiura et al. 1980).

Postoji mnogo kliničkih studija sa Coriolusom. Nekoliko njih se izdvaja zbog temeljitog pristupa odnosno broja učesnika u studijama, kao što je klinička studija sprovedena na različitim klinikama u Šangaju pod vodstvom naučnika J.X. Liu-a ispred Instituta ministarstva javnog zdravstva iz 1992 godine, urađena je sa 485 pacijenata sa tumorima gušterače (pankreasa), želuca i pluća. Svaki od spomenutih vrsta tumora važi za veoma agresivna oboljenja sa lošom prognozom. Pacijenti su uporedo uz konvencionalnu terapiju dobijali preparate od Coriolusa. Rezultat ove „duplo slijepe“ studije je signigfikantno poboljšanje kvaliteta života, imunološkog stanja i krvne slike. 83% pacijenata je znatno profitiralo od terapije sa preparatima Coriolusa.

Efekat Coriolusa zavisi kako od kvaliteta preparata koji se koristi, tako i od stadija oboljenja, zdravstvenog stanja pacijenta kao i njegovih genetskih, metaboličkih i drugih karakteristika.

Kombinovana terapija

Zahvaljujući In vitro studijama znamo da Coriuolus djeluje na ćelije raka, dok istovremeno nema nikakav štetan uticaj na zdrave ćelije. Većina hemoterapija djeluju neselektivno te oštećuju kako ćelije raka tako i zdrave ćelije. Mnogim osobama oboljelim od raka se stanje rapidno pogoršava zbog komplikacija prouzrokovanih hemo- i radioterapijom. Upravo zaštitini efekat na zdrave ćelije izložene hemoterapiji ili radioterapiji čine Coriolus interesantnim za kombinovanu terapiju sa konvencionalnim metodama.

Naučnica Eliza i njene kolege su 2012. godine kroz analizu 13 različitih studija pokazali da kombinacija Coriolusa sa konvencionalnom hemoterapijom signifikantno produžava životni vijek pacijenata, prije svega kod oboljelih od raka želuca, dojke i debelog crijeva. Rad na ćelijskoj kulturi od Chan-a i kolega iz 2006. godine otkriva da polisaharidi iz Coriolusa pojačavanju efikasnost hemoterapije sa Ciklofosfamidom. Za očekivati su slični sinergijski efekti i sa drugim vrstama hemoterapije.

Ljekovita gljiva Coriolus (Ćuranov rep) može se koristiti i prije i tijekom kemoterapije i radioterapije, te umanjiti negativne posljedice ovih terapija.

Grupa naučnika na čelu sa Shiu-om je 1992. godine posmatrala efekat citostatika (epidoksorubicin i ciclofosfamid) u kombinaciji sa polisaharidima iz Coriolusa. Primjetili su da u kombinaciji sa Coriolusom citostatici ne prouzrokuju smanjenje broja leukocita (bijelih krvnih zrnaca) i trombocita što je inače uobičajeno sporedno dejstvo ove vrste terapije. Osim toga kod polovine ispitanika se popravio apetit. Interesantno je da ovaj efekat stimulacije imunološkog sistema nastupa prvenstveno ako je imunološki sustav usljed tumora ili hemoterapije oštećen (eksperiment na životinjama: Chu et al. 2002).

Kod oboljelih od raka se medikament na bazi polisaharida iz Coriolusa „Krestin (R)“ primjenjuje najčešće u kombinaciji sa standardnom hemo ili radio terapijom. Kombinirana primjena štiti imunološki sistem od neželjenih dejstava konvencionalne terapije i utiče na njenu bolju podnošljivost i bržu regeneraciju oštećenih ćelija nakon terapije. Time se poboljšava učinak terapije ali i kvalitet života pacijenta, pri čemu sastojci iz Coriolusa nemaju sporednih dejstava a nemaju ni poznate cross-reakcije sa konvencionalnim terapijama tj. ne umanjuju njihov efekat.

Antiviralna i antibakterijska svojstva

Ljekovita gljiva Coriolus (Koriolus, Ćuranov rep) ostvaruje zapažene antibakterijske i antiviralne učinke. Čak i s HIV -om i hepatitisom, kvaliteta života mogla bi se značajno povećati uzimanjem Coriolusa. Ipak antiviralni učinak Coriolusa najbolje dolazi do izražaja kod prehlade ili drugih infekcija sličnih gripi. Razlog snažnog antiviralnog učinka leži vjerovatno u polisaharidima koji aktiviraju imunološki sistem i potiču proizvodnju ćelija ubojica (Killer cells), koje se učinkovito bore protiv virusa. Monro et al 2008. godine su pokazali da Coriolus utiče na povećanje broja T-ćelija.

Najbolje istraženi polisaharidi Coriolusa PSP i PSK, su vjerovatno nosioci antiviralnog dejstva. Iz tog razloga se preparati napravljeni iz ovih tvari koriste u svrhu prevencije gripe ali kao propratna terapija hepatitisa, herpesa i HIV-a (Collins et al. 1997, Donatini et al. 2004). U slučaju HIV-a je vjerovatno najdominantniji efekat njihovo imunostilurajuće dejstvo koje oboljele štiti od oportunističkih infekcija od strane bakterija koje se prirodno nastanjuju u crijevima kao i virusa i gljivice “kandida”.

Prema rezultatima istraživanja, ljudi koji su bili pozitivni na HPV (humani papiloma virus) mogu s velikom vjerojatnoćom preboljeti virus, ako godinu dana svakodnevno uzimaju Coriolus.

Obzirom da su neki virusi kouzročnici tumora, npr. HPV, EBV, antiviralno dejstvo Coriolusa se nudi kao veoma bitna osobina i pri prevenciji tumornih oboljenja.

Mayer et al su 1980. godine pokazali na miševima da Coriolus djeluje protiv raznih patogenih bakterija poput Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Listeria monocytogenes, Mycobacterium leprae i Streptococcus pneumoniae, kao i gljivica Candida albicans i Aspergillus fumigatus, te djeluje na ozbiljne bolesti poput borelioze.

Abraham et al. Su 1991. godine pokazali da je supstanca 4-hidroksimetil-hinolin iz Coriolusa djelotvorna protiiv malarije.

Koriolus je također imao pozitivan učinak na upale ili afte, budući da ima antibakterijsko i protugljivično djelovanje.

Ostala dejstva

Kao i mnoge druge medicinske gljive tako i Coriolus ima veliki broj blagotvornih učinaka na zdravlje ljudi. Ne samo da ima antikancerogeno, antiviralno i antibakterijsko dejstvo, već i tijelu daje dodatnu energiju u slučaju izrazitog umora ili tromosti. Podržava i jača imunološki sustav čovjeka, slabi alergije, pomaže u borbi protiv mnogih autoimunih bolesti, a djeluje i antioksidativno i detoksikacijski.

Unošenje ljekovite gljive Coriolus ima pozitivan učinak na jetru. Oštećene stanice jetre obnavljaju se i štite, a poremećene funkcije jetre mogu se ponovno normalizirati uz pomoć Coriolusa.  Jačanjem funkcije jetre, koja je ključni organ u metabolizmu masti u tijelu, Coriolus može pomoći i kod problema s kolesterolom. Yeung et al su 1995. godine pokazali da štiti jetru od neželjenih dejstava medikamenta Paracetamola.

Pozitivno utječe na krv i njenu regeneraciju. Vrijednosti krvi mogu se značajno poboljšati, a povećava se i elastičnost žila, što pomaže kod normaliziranja krvnog tlaka.

Prema Tradicionalnoj kineskoj medicini, sastojci Coriolusa imaju pozitivan učinak na organe poput slezene i pluća. Gljiva osigurava odvod viška vlage iz ovih organa, a istovremeno djeluje protiv mnogih vrsta bakterija, virusa ili gljivica.

Zbog biljno-hormonskog učinka preporučuje se i ženama tijekom menstruacije za ublažavanje boli.

Naučnik Ng. i njegove kolege su 1997. godine opisali analgetički efekat PSP polisaharida iz Coriolusa.

Očigledno je da će ekstrakti Coriolusa naći primjenu i u kozmetici.  Koriolus sprečava pretjeranu akumulaciju tamnog pigmenta melanina i štiti kožu i od gljivičnih oboljenja. Ova primjena je opisana i u meksičkoj tradicionalnoj medicini.

U kojem obliku je Coriolus dostupan na tržištu?

Coriolus je dostupan u mnogim oblicima – kao ekstrakt, u prahu ili u obliku kapsula. Najčešće se, međutim, komercijalno nalazi u obliku praha i ekstrakta. Prednost kapsuliranog praha je da sadrži vlakna i eventualno neke vitamine i minerale koji se često ne nalaze u ekstraktima. Ne postoje studije koje upoređuju biološku raspoloživost supstanci iz praha i ekstrakta gljive, ali je za očekivati  da vlakna iz gljive reguliraju apsorpciju i biološku raspoloživost aktivnih supstanci iz gljive. Prednost ekstrakata je mogućnost koncentriranja aktivnih supstanci iz gljive čime se olakšava konzumiranje ljekovite gljive i dostizanje terapeutskih doza, ali im uglavnom fale vlakna iz gljiva. U idealnom slučaju bi trebalo uzimati koncentrisane ekstrakte gljive u kombinaciji sa gljivom u prahu.

Slušajte svoje tijelo i uzimajte vrstu preparata koju najbolje podnosite ili s kojom imate najbolje rezultate. Ukoliko ste u mogućnosti konsultirajte se po pitanju vrste preparata i doziranja sa vašim lliječnikom od povjerenja ili mikoterapeutom.

Način primjene preparata od Coriolusa

Idealno bi bilo da se coriolus svakodnevno uzima. S takvim načinom primjene bi se pozitivni rezultati trebali vidjeti već u roku od nekoliko sedmica. Generalno važi, što duže uzimate Coriolus, efekat će biti izraženiji. Proizvođači najčešće preporučuju doze između 1-2 g praha gljive dnevno. Za uzimanje najbolje je otopiti prah gljiva u dosta tekućine, a zatim popiti tekućinu. Ako imate problema s pijenjem praška, trebali biste pribjeći kapsulama. One imaju isti učinak i već su u ispravnoj dozi.

U većini kliničkih studija se upotrebljava 3-6 g specijalnih sušenih ekstrakata PSK i PSP polisaharida u kapsulama. Primjenjuje se u vremenskom periodu od 1 mjeseca do 9 godina. Kod duže primjene bi se trebale u redovnim razmacima praviti pauze.

U terapeutske svrhe se dozira jače nego u svrhe prevencije, ali biste promjene u doziranju trebali uvijek raditi u konsultaciji sa liječnikom. Razlog tome su nuspojave ili interakcije koje se mogu pojaviti pri uzimanju Coriolusa s drugim lijekovima.

Šta treba uzeti u obzir pri kupovini Coriolusa?

Prilikom kupovine Coriolus preparata, kao i kod svih ostalih gljiva, trebali biste biti krajnje oprezni. Samo visokokvalitetni certificirani proizvodi i optimalne proizvodne tehnike jamče najbolji učinak. Temelj svakog proizvoda trebao bi biti izvrsna sirovina organskog porijekla, ubrana u čistom i ekološki certificiranom okruženju. Ovo je bitno između ostalog, jer su gljive u stanju apsorbirati teške metale, radioaktivne supstance i druge nečistoće.

Sporedna (neželjena) dejstva

Proizvodi od Coriolusa nisu otrovni, čak ni u većim dozama. Veoma rijetko se bilježe neželjena dejstva a i u slučaju da se pojave obično se radi o manjim nuspojavama poput mučnine, povraćanja ili proljeva. Međutim, ti simptomi mogu biti samo mjere detoksikacije tijela i ne moraju nužno ukazivati ​​na netoleranciju na Coriolus.

Polisaharadi PSK i PSP iz Coriolusa također nemaju zabilježena neka znatnija neželjena dejstva, čak ni pri svakodnevnoj primjeni u dužim vremenskim periodima. U pojedinačnim slučajevima su nokti na prstima ruku dobijali malo tamniju boju (Kidd 2000). Prema izjavama Japanskog ministarstva zdravlja u Tokiju od 11300 oboljelih od raka koji su koristili preparate PSK 114 je imalo blaže nuspojave u obliku tegoba u želucu i crijevima, najčešće kao proljev ili povraćanje. Pri tome sa sa sigurnošću nije moglo utvrditi da li su kod svih zabilježenih slučajeva nuspojave dolazile od preparata Coriolusa, od same bolesti ili drugih propratnih terapija.

Kontrole sa Ames-testom nisu pokazale mutagene osobine (Kobayashi et al. 1993).

Čak ni nakon višemjesečnih terapija na miševima koje su imale nekrotizirajući učinak na ćelije raka, nije zabilježen nikakav štetan učinak na organe. Također ni neželjena dejstva na plodnost ili potomke kod miševa nisu ustanovljena. (Ng 1998)

Većina postojećih studija je urađena sa registrovanim proizvodima Krestin (R), PSK i PSP, kod kojih je čistoća i koncentracija aktivne supstance standardizirana (konstantna). Ne može se sa sigurnošću tvrditi da će svi ostali na tržištu dostupni preparati imati ista dejstva.

Postoje li druge medicinske gljive sa sličnim dejstvima?

Medicinske gljive djele mnoge zajedničke aktivne tvari poput beta glukana, vitamina B, vitamina D i dr. Iz tog razloga se kod mnogih i spektar blagotvornih dejstava preklapa. Zajedničko velikoj većini je njihovo imunostimulirajuće dejstvo, koje je po svoj prilici najvećim dijelom proteže upravo zahvaljujući beta glukanima i vitaminu D.

Medicinske gljive sa najsličnijim blagotvornim dejstvima su Auricularia, Čaga, Coprinus, Kordiceps, Maitake, Polyporus i Rajši.

 • Želite redovno čitati o najnovijim saznanjima iz oblasti prirodne, tradicionalne i savremene medicine, nutricionizma, psihologije kao i o praktičnim savjetima za svakodnevnicu? Registrujte se jednostavno, upisom Vaše email-adrese, na naš newsletter.PRIJAVAOdjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO

NAUČNE STUDIJE O CORIOLUS-U

 1. Kinetic studies of laccase enzyme of Coriolus versicolor MTCC 138 in an inexpensive culture medium
 2. Sequential batch culture studies for the decolorisation of reactive dye by Coriolus versicolor
 3. Antitumor Effects of a Refined Polysaccharide Peptide Fraction Isolated from Coriolus versicolor: In vitro and in vivo Studies
 4. Laccase activity in lignin degradation by Coriolus versicolor in vivo and in vitro studies
 5. Cytotoxic activities of Coriolus versicolor (Yunzhi) extract on human leukemia and lymphoma cells by induction of apoptosis
 6. Polysaccharide K and Coriolus versicolor Extracts for Lung Cancer: A Systematic Review
 7. Biological decolorization of textile dyestuff containing wastewater by Coriolus versicolor in a rotating biological contactor
 8. Acute and subchronic oral toxicity of Coriolus versicolor standardized water extract in Sprague-Dawley rats
 9. Anti-tumor effect of Coriolus versicolor methanol extract against mouse B16 melanoma cells: In vitro and in vivo study
 10. Studies on Constituents of Higher Fungi of Korea(L VII) Comparison of Various Antitumor Constituents of Coriolus versicolor
 11. Polysaccharopeptides of Coriolus versicolor: physiological activity, uses, and production
 12. Chapter Fifteen – Coriolus versicolorpolysaccharopeptide as an immunotherapeutic in China
 13. Studies on chemical structure of polysaccharide from fruit body of Coriolus versicolor
 14. In vivo and in vitro anti-tumor and anti-metastasis effects of Coriolus versicolor aqueous extract on mouse mammary 4T1 carcinoma
 15. Immunomodulatory Properties of Coriolus versicolor: The Role of Polysaccharopeptide
 16. STUDIES ON ANTITUMOR POLYSACCHARIDES, ESPECIALLY D-II, FROM MYCELIUM OF CORIOLUS VERSICOLOR
 17. Enhanced production of laccase from Coriolus sp. using Plackett–Burman design
 18. Coriolus versicolor: A Medicinal Mushroom with Promising Immunotherapeutic Values
 19. Coriolus versicolor polysaccharide peptide slows progression of advanced non-small cell lung cancer
 20. Decolorization of practical textile industry effluents by white rot fungus Coriolus versicolorIBL-04
 21. Studies on Antitumor Activity and Antimicrobial Activity of Coriolus Versicolor(Fr.)Quel and Ganoderma Lucidum (Fr.)Karst
 22. Studies on Protoplast Formation and Regeneration of Coriolus versicolor
 23. Effects of polysaccharide peptide (PSP) from Coriolus versicolor on the pharmacokinetics of cyclophosphamide in the rat and cytotoxicity in HepG2 cells
 24. Purification and characterization of the constitutive form of laccase from the basidiomycete Coriolus hirsutus and effect of inducers on laccase synthesis
 25. Studies on Intergeneric Protoplast Fusion and Nuclear Transfer between Ganoderma Incidum and Coriolus versicolor
 26. Removal of zirconium(IV) from aqueous solution by Coriolus versicolor: Equilibrium and thermodynamic study
 27. Studies on screening of high ligninolytic activity strains from white-rotting fungus Coriolus versicolor
 28. Differential effect of Coriolus versicolor (Yunzhi) extract on cytokine production by murine lymphocytes in vitro
 29. Direct dechlorination of chlorophenolic compounds by laccases from Trametes (Coriolus) versicolor
 30. Polysaccharide peptides from Coriolus versicolorcompetitively inhibit model cytochrome P450 enzyme probe substrates metabolism in human liver microsomes
Mag. Dr. scient. med. Edin Ibrišimović

Mag. Dr. scient. med. Edin Ibrišimović

Dobro došli na web stranicu o medicinskim (ljekovitim) gljjivama. O gljivama se nažalost vrlo malo zna, iako je njihov medicinski potencijal ogroman i zaslužuje mnogo više pažnje. Prvi susret sa svijetom gljiva u meni je izazvao oduševljenje kao rijetko koja druga tema prije, a na ovoj web stranici ću vam pokušati prenijeti svoja saznanja i iskustva u radu sa gljivama.

VIŠE