KONTAKT

Gljive pomažu u prevenciji raka prostate

Rak prostate jedna je od najčešćih vrsta raka kod muškaraca. Iako ne postoji siguran način da se spriječi razvoj ove bolesti, određene prehrambene navike mogu smanjiti rizik.

Šta tačno uzrokuje rak prostate, još nije poznato. Međutim, jasno je da hormoni i prehrana igraju ulogu. U International Journal of Cancer pojavila se studija koja je pokazala da je manja vjerojatnost da će muškarci razviti rak prostate ako redovno jedu gljive.

Gljive smanjuju rizik od raka prostate i do 17 posto

Sveučilište Tohoku u Japanu ispitalo je 36.499 muškaraca u dobi od 40 do 79 godina. Svi su bili medicinski praćeni u prosjeku 13 godina i pitani o njihovim prehrambenim navikama. Rezultat: 3,3 posto muškaraca koji su sudjelovali na kontrolnom pregledu dijagnosticiran je rak prostate. Međutim primjećeno je i da su muškarci koji su redovno jeli gljive znatno rjeđe oboljevali.

Kada su ispitanici konzumirali gljive jednom ili dvaput tjedno, to je bilo povezano s osam posto manjim rizikom od raka prostate. Ako su jeli gljive tri ili više puta tjedno, to je rezultiralo 17 posto manjim izgledom za razvoj raka prostate.

Ova studija pokazala je jasan odnos između konzumacije gljiva i raka prostate među srednjovječnim i starijim japanskim muškarcima, što sugerira da uobičajeni unos gljiva može pomoći u prevenciji raka prostate.

KORIŠTENI IZVORI:

Mushroom consumption and incident risk of prostate cancer in Japan: A pooled analysis of the Miyagi Cohort Study and the Ohsaki Cohort Study
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.32591

Slika: Karolina Grabowska na Pexels

Mag. Dr. scient. med. Edin Ibrišimović

Mag. Dr. scient. med. Edin Ibrišimović

Dobro došli na web stranicu o medicinskim (ljekovitim) gljjivama. O gljivama se nažalost vrlo malo zna, iako je njihov medicinski potencijal ogroman i zaslužuje mnogo više pažnje. Prvi susret sa svijetom gljiva u meni je izazvao oduševljenje kao rijetko koja druga tema prije, a na ovoj web stranici ću vam pokušati prenijeti svoja saznanja i iskustva u radu sa gljivama.

VIŠE