KONTAKT

7 razloga zašto je dobro jesti gljive

Informacije o medicinskim (ljekovitim) gljivama

Često se spominje da je hrana bijele boje siromašna hranjivim tvarima, no gljive su zasigurno jedna od iznimki koje ne obuhvata ova teorija.  Gljive sadrže mnoge vitamine, minerale, elemente u tragovima, polisaharide visoke vrijednosti poput beta glukana i dr. korisne tvari.

Mnoge gljive, naročito šitake (Lentinula edodes) izvrsna su zamjena za crveno meso u bilo kojem jelu. Pomažu da recepti imaju bolji okus jer sadrže glutamat ribonukleotide. Ti spojevi daju jelu umami okus (okus mesa) bez posljedica za vaš krvni pritisak ili rizik od srčanih bolesti. Gljive sadrže veoma malo natrija koji negativno utiče na krvni pritisak! U nastavku izdvajam samo nekoliko razloga zašto je gljive dobro često konzumirati.

U nastavku izdvajam samo nekoliko razloga zašto je gljive dobro često konzumirati.

1. Gljive pomažu protiv procesa starenja

Gljive sadrže veoma visoku koncentraciju dva antioksidansa, ergotioneina i glutationa. Ova 2 antioksidansa prema studijama igraju vema bitnu ulogu u zaštiti od fiziološkog stresa koji uzrokuje vidljive znakove starenja, prije svega bore.

2. Gljive štite mozak pri starenju

Dva prethodno spomenuta antioksidansa (ergotionein i glutation) također mogu pomoći u prevenciji Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, kažu istraživači sa Pennsylvania State University . Preporučuju konzumaciju najmanje pet gljiva dnevno kako bi se smanjio rizik od neuroloških bolesti. Kuhane gljive ili gljive pripremljene na pari zadržavaju bolje nutritivne prednosti.

3. Gljive mogu poboljšati pamćenje

Još jedna mentalna korist povezana s gljivama: Istraživači s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru u studiji iz 2019. otkrili su da konzumacija od 2 porcije (veličina porcije 3/4 šalice) kuhanih gljiva sedmično može smanjiti izglede za blagi pad kognitivnih sposobnosti, te zajedno sa drugim studijama ukazuju na potencijal gljiva u pogledu sprečavanja neurodegenerativnih oboljenja.

4. Gljive vam mogu pomoći u jačanju kostiju

Gljive koje su tokom rasta bile izložene sunčevoj svjetlosti, za razliku od gljiva koje se uzgajaju u mraku, obiluju prirodnim vitaminom D. Samo 100-tinjak grama ovih gljiva zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom D i utiče na zdravlje kostiju.

5. Muškarcima konzumacija gljiva može smanjiti rizik od razvoja raka prostate

Japanski istraživači su utvrdili da konzumacija gljiva smanjuje rizik od razvoja raka prostate, a rezultate objavili u International Journal of Cancer. U usporedbi s muškarcima koji su jeli gljive manje od jednom sedmično, oni koji su jeli gljive jednom ili dvaput sedmično imali za 8% manji rizik od razvoja raka prostate.

Oni koji su jeli gljive tri ili više puta tjedno smanjili su rizik za čak 17 posto.

Bitno je napomenuti da je spomenuti učinak bio značajan samo kod muškaraca starijih od 50 godina.

6. Gljive utiču na energetski bilans tijela

Gljive su bogate vitaminima B: riboflavinom [B2], folatom [B9], tiaminom [B1], pantotenskom kiselinom [B5] i niacinom [B3]. Oni pomažu tijelu da iskoristi energiju iz hrane koju konzumiramo i da proizvodi crvena krvna zrnca, koja prenose kisik po cijelom tijelu.

7. Gljive jačaju imunološki sistem

Poznato je da su polisaharidi “beta glukani” jedna veoma jaka potpora imunološkom sustavu.  Beta glukani su najčešći u gljivama. Prisutni su u vrstama gljiva koje inače skupljamo u našim šumama, ali i u takozvanim ljekovitim (medicinskim) gljivama koje se inače ne koriste u kuhinji.

Napomena: spektar blagotvornih dejstava gljiva je veoma širok i ne može se reducirati na samo prethodno spomenutih 7 svojstava. Za više informacija pročitajte informacije o pojedinačnim vrstama gljiva sa bloga “Medicinske gljive”.

LITERATURA:

Mushrooms: A rich source of the antioxidants ergothioneine and glutathione
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S030881461730691X?via%3Dihub

Mushrooms are full of antioxidants that may have anti-aging potential
https://www.psu.edu/news/research/story/mushrooms-are-full-antioxidants-may-have-anti-aging-potential/

Photobiology of vitamin D in mushrooms and its bioavailability in humans
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3897585/

A phase I trial of mushroom powder in patients with biochemically recurrent prostate cancer https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25989179

Mushroom consumption and incident risk of prostate cancer in Japan https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.32591

Mag. Dr. scient. med. Edin Ibrišimović

Mag. Dr. scient. med. Edin Ibrišimović

Dobro došli na web stranicu o medicinskim (ljekovitim) gljjivama. O gljivama se nažalost vrlo malo zna, iako je njihov medicinski potencijal ogroman i zaslužuje mnogo više pažnje. Prvi susret sa svijetom gljiva u meni je izazvao oduševljenje kao rijetko koja druga tema prije, a na ovoj web stranici ću vam pokušati prenijeti svoja saznanja i iskustva u radu sa gljivama.

VIŠE