KONTAKT

Ganoderma lucidum (Rajši, Reishi, Lingzhi) – gljiva vječnog života

« Back to Glossary Index
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je rajsi-reishi-ganoderma-lucidum-ljekovita-gljiva.jpg

Rajši (Reishi, Ganoderma lucidum) je jedna sasvim posebna gljiva. Sa sigurnošću se može tvrditi da je upravo ona najpoznatija među svim medicinskim (ljekovitim) gljivama. Njena mnogobrojna blagotvorna dejstva na zdravlje su neosporiva što potvrđuju kako tradicionalni tako i naučni izvori. U Kini i Japanu je cijenjena tisućama godina a i danas je mnogi zbog njenog obimnog spektra efekata na zdravlje doživljavaju kao simbol sreće i besmrtnosti. Prema učenju tradicionalne kineske medicine Rajši važi za garant dugog života koji jača univerzalnu životnu energiju „Či“ ili „Qui“. U prirodi je nije lako naći tako da je naročito u ranijim vremenima bio privilegija viših društvenih krugova i careva. U današnje vrijeme je zahvaljujući mogućnosti kultivacije ljekovitih gljiva, Rajši postao dostupan svima za korištenje. Imunološki sustav, bolesti jetre, alergije, raznorazne upale, bolesti srca ili rak – gotovo da ne postoji prirodno sredstvo koje se može koristiti na tako različite načine.

Rasprostranjenost i prirodno stanište

Ganoderma lucidum je saprofit koji uglavnom naseljava tvrdo drvo poput hrasta, bukve, johe ili breze. Preferira tople hrastove ili mješovite hrastove šume, kao i šume crvene bukve. No može se ponekad pronaći i u živicama, parkovima i na cestama. Rasprostranjena je u skoro cijelom svijetu, a najviše u mediteranskim i umjerenim klimatskim područjima. Europi se javlja čak do južne Skandinavije. U Njemačkoj i Austriji je raspoređena po cijelom području, ali ju je vrlo teško pronaći u prirodi.

U zemljama njemačkog govornog područja Rajši se naziva “Glänzender Lackporling”, u prevodu “Blistava lakirana gljiva”. Radi se o gljivi tvrde konzistencije i gorkog ukusa. Ne spada u jestive gljive, a popularnost je postigla zbog izvanrednih blagotvornih efekata na ljudsko zdravlje. U kineskoj narodnoj medicini se iz tog razloga susreće i pod imenom “Ling Zhi” ili u prenešenom značenju “čarobna gljiva”. U Kini i Japanu se slike „čarobne“ gljive Rajši mogu često vidjeti na tepisima, posuđu, namještaju i dr.

Sinonimi pod kojima se spominje: Reishi, Ling Zhi / Ling Chi, Jong Si / ryongji, Shiny Lackporling, Mannentake, gljiva besmrtnosti, gljiva vječnog života, biljka duhovne moći, njem. Glänzender Lackporling.Kratki prikaz blagotvornih svojstava koja se najčešće spominju u tradicionalnoj i modernoj medicini

Lista blagotvornih svojstava Rajšija je nevjerovatna. Od svih medicinskih gljiva je upravo Rajši ona sa najvećim spektrom dejstava. Od nje profitira praktično cijeli organizam. U tradicionalnoj kineskoj medicini (TCM) se koristi već minimalno hiljadu godina, a zadnjih nekoliko decenija, zahvaljujući sve većem broju naučnih studija na temu “Rajši”, probudio se veliki interes za ovu gljivu i u Zapadnom svijetu. Blagotvorna svojstva koja se najčešće spominju u literaturi su sljedeća:

 • Adaptogen (biološki aktivne biljne tvari koje pomažu organizmu da se prilagodi fizički i emocionalno stresnim situacijama)
 • Imunomodulator (Imunomodulacija je prilagođavanje i balansiranje imunološkog sustava na postojeće okolnosti).
 • Protuupalno i analgetično (ublažava bolove) dejstvo
 • Kronični hepatitis (khonična upala jetre)
 • Tumorna oboljenja
 • Oslabljen imunološki sustav
 • Visok krvni tlak
 • Kardiovaskularna oboljenja
 • Plućna oboljenja (Bronhitis, astma) i jačanje funkcije pluća
 • Čirevi na želucu
 • Nesanica
 • Upala bubrega
 • Upala zglobova
 • Staračke pjege i dr.

Ova poduža lista indikacija nije iznenađujuća kada se uzme u obzir da se radi o medicinskoj gljivi sa najvećim poznatim spektrom blagotvornih dejstava i istovremeno jednoj od najbolje proučavanih ljekovitih gljiva u svijetu. Samo u zadnjih deset godina je objavljeno preko 1300 naučnih studija o Rajšiju.

Sigurno sa razlogom Rajši se u Kineskoj tradicionalnoj medicini spominje pod imenom “gljiva vječnog života”.

Pregled najvažnijih aktivnih sastojaka

Plod, spore i micel Rajšija obrazuju jedan čitav arsenal medicinski interesantnih sastojaka.  Među aktivnim supstancama se posebno izdvajaju 2 skupine, koje su ujedno i najbolje istražene. To su, s jedne strane, specifični polisaharidi, a s druge strane triterpeni iz velike obitelji sekundarnih biljnih tvari.

POLISAHARIDI

Polisaharidi u Rajšiju tako dobro stabiliziraju imunološki sustav čovjeka da ne ostavljaju mnogo prostora za djelovanje brojnim patogenima. Rajši sadrži više od 100 različitih visoko učinkovitih polisaharida, uključujući takozvane sulfatne polisaharide, koji se zbog svojih antiviralnih osobina preporučuju kao preventivna mjera protiv gripe ili drugih virusnih oboljenja. . Čak i sa virusom humane deficijencije odnosno side (HIV) ova skupina lijekova pokazala je iznenađujuće dobre rezultate

Među najpoznatije polisaharide iz Rajšija spadaju tzv. Beta glukani od kojih je trenutno poznato preko 100 vrsta. Beta glukani se odlikuju imunomodulirajućim svojstvima (potiču imunološki sustav na prilagođavanje reakcije datim okolnostima) i antiangiogenetičnim osobinama (sprečavanje krvnih sudova za opskrbljivanje tumora hranjivim supstancama) što ih čini interesantnim u pogledu propratne terapije tumornih oboljenja.

Polisaharidi iz Rajšija imaju izraženo antioksidativno dejstvo i štite ćelije od slobodnih radikala, te reduciraju štetno dejstvo različitih štetnih supstanci i toksina iz okoline na genetski material.

TRITERPENI

Triterpeni su spojevi koji štite gljivu od napada mikroorganizama i imaju snažan antibakterijski, smirujući i protuupalni učinak u tijelu. U Rajšiju je pronađeno oko 140 visoko aktivnih triterpena, uključujući one koji pomažu suzbijanju jetrene insuficijencije, onih koji imaju izraženo antihistaminsko dejstvo (dakle pomažu kod alergija), te onih koji utiču na snižavanje krvnog tlaka i razine kolesterola.

Triterpenoid “Ganoderenska kiselina” je strukuralno veoma slična kolesterolu odnosno nekim hormonima. Upravo to bi i mogao biti jedan od razloga za njegov farmakološki potencijal. Prema istraživanjima tima na čelu sa naučnikom Morigawa-om otkriveno je da ganoderne kiseline A, B, C, D i F djeluju kao ACE inhibitori što objašnjava njihovu djelotvornost kod snižavanja krvnog pritiska.

Ganoderenske kiseline A, B, G und H prema istraživanju naučnika Koyama-e imaju jače protuupalno i analgetsko dejstvo od Aspirina (acetilsalicilna kiselina).

Osim toga, triterpeni jačaju kardiovaskularni sustav i djeluju inhibirajuće na nastanak tumora. U međuvremenu postoje i studije koje pokazuju dejstva triterpena u pogledu zaštite jetre, protiv rasta tumora i protiv tromboza. Antitrombotično dejstvo se zasniva na sprečavanju koagulacije krvi. Osim toga imaju inhibirajuće dejstvo na razmnožavanje virusa (HIV, Herpes, HPV) i utiču pozitivno na imunološki sustav.

OSTALE AKTIVNE TVARI IZ RAJŠIJA

Osim polisaharida i triterpena  Rajši sadrži enzime, peptidoglikane, aminokiseline, nucleoside, alkaloide, laktone, masne kiseline, vitamine (B1, B2, B6 i E), minerale, elemente u tragovima (mangan, bakar i germanij) i dr.

Wang sa svojim timom je opisao jedan enzim iz Rajšija sa jakim dejstvom protiv virusa side (HIV).  Osim toga je iste godine iz Rajšija izolirao protein Ganodermin i testirao ga kao sredstvo protiv patogenih vrsta gljiva.

Tasaka i njegov tim su u Rajšiju 1988. godine otkrili masnu kiselinu sa antialergijskim dejstvom, koja sprečava oslobađanje histamina iz mastocita. Osim toga su pronašli i druge masne kiseline poput palmitinske, stearinske i linoleinske, te jedan cicklični molekul sa izraženim antialergenim svojstvima.

Nurhuda Mohamad Ansor sugerira da micelij Rajšija ima veliki potencijal u snižavanju razine krvnog tlaka zbog prisutnosti nekoliko proteina za koje se zna da stoje u vezi sa snižavanjem krvnog tlaka. Quiang Wu i njegov tim to potvrđuju i otkrivaju 3 peptida sa potencijalnim antihipertenzivnim dejstvom koji inhibiraju enzim ACE (angiotensin konvertirajućim enzimom) koji utiče direktno na krvni tlak.

Ziegenbein je 2006. godine u eteričnom ulju Rajšija pronašao trans-anethol koji djeluje kao ekspektorans (tvari ili preparati koji pomažu pri uklanjanju bronhijalne sluzi iz disajnih puteva),  isomenthon i piperiton koji pomažu kod astme a bisabolol koji ima antiinflamatorne i spasmolitičke osobine (potiskuje mišićne grčeve).  Sastojci kao Carvon, Linalool i 1,8-Cineol djeluju antimikrobno.

Ipak treba uzeti u obzir da spomenute komponente u stanju međusobno pojačavati pojedinačna blagotvorna dejstva i da tek sve zajedno u okviru cijele gljive dobijaju posebno na značaju.

Jedna od osobenosti moderne farmaceutske industrije, koja nailazi na kritike, je da obično nastoji izolirati pojedinačne aktivne sastojke, patentirati ih i staviti na tržište u obliku lijeka. Nasuprot tome kod Rajšija ili drugih prirodnih preparata njihovo dejstvo se ne smatra kao posljedica djelovanja pojedinačnih aktivnih sastojaka, već cjelokupnog sastava sa svim svojim pojedinačnim i sinergijskim efektima (efektima koji se međusobno upotpunjavaju i pojačavaju). Još Aristotel je tvrdio da je cjelina mnogo više od zbira njezinih dijelova. 

Blagotvorna svojstva medicinske (ljekovite) gljive Rajši

ADAPTOGENO DEJSTVO

Adaptogeno dejstvo je jedno sa apekta farmakologije i medicine veoma interesantna osobina Rajši gljive. Osnova adaptogenog mehanizma je povećanje rezistencije na stres. Što slabije jedan organizam izlazi na kraj sa stresorima utoliko će lakše doći do oboljenja na tjelesnoj razini.  Komplementarna medicina u ovom slučaju govori o adaptogenom svojstvu. Biljke i gljive koje posjeduju ovo svojstvo se označavaju kao adaptogeni. Svestrano priznanje ovog fenomena sa naučne strane još uvijek ne postoji, iako su već objavljivane studije koje obrađuju ovu temu.

Adaptogeni su u stanju kod nekih zdravstvenih poremećaja, naročito onih induciranih stresom, dovesti organizam ponovo u stanje prirodne ravnoteže (homeostaze) i to neovisno od toga u kojem smjeru je poremećena homeostaza. Tako se Rajši može koristiti kako kod nesanice tako i kod iscrpljenosti, kako kod niskog tako i kod visokog krvnog pritiska, ali i kod menopauze.

Rajši zahvaljujući sastavu bogatom mnogobrojnim aktivnim tvarima, koje se direktno ili indirektno mogu uključiti i uticati na razne biološke procese, posjeduje osobinu adaptogena. Ovo “balansiranje” uspijeva vjerovatno putem uticaja na endokrine žlijezde. Endokrine žlijezde (epifiza, štitnjača, hipofiza, nadbubrežna žlijezda, timus, pankreas, jajnici, testisi) luče hormone koji kontrolišu skoro sve tjelesne procese direktno ili indirektno. Preslaba ili prejaka funkcija neke od ovih žlijezda može dovesti do ooboljenja.

Osim Rajšija po adaptogenim svojstvima su poznati ginseng, čorokot (Nigella sativa) i neke druge biljke i gljive. Uobičajeni farmaceutski lijekovi djeluju alopatski, tj. samo u jednom smijeru.

RAJŠI I IMUNOLOŠKI SUSTAV

Reishi (Rajši, Ganoderma lucidum) aktivira imunološki sustav

Ganoderma lucidum (Rajši) se u Kini tradicionalno koristi za sprječavanje i liječenje raznih bolesti. Akumulirane studije pokazale su da Ganoderma ima uticaj na imunološku funkciju i in vivo i in vitro. Učinci Rajšija na imunološki sustav su opsežni i uključujući urođeni imunološki sustav, humoralni i ćelijski (stanični) imunitet. Prije svega polisaharidi iz Rajšija mogu utjecati na imunološke stanice i stanice povezane s imunitetom, uključujući B i T limfocite, dendritične stanice, makrofage i prirodne stanice ubojice. Osim toga Rajši potiče rast imunoloških organa, oslobađanje citokina i druge imunološke regulatorne funkcije.

Dr. Zhang i njegove kolege sa Slobodnog sveučilišta u Berlinu izolirali su iz Rajšija proteoglikan (šećerno-proteinski spoj) s imenom GLIS i otkrili u laboratorijskim testovima da je GLIS 3-4 puta povećava broj B limfocita (B ćelija) koje su odgovorne za proizvodnju antitijela.

U drugoj studiji, Dr. Bao s Kineske akademije znanosti došao je do zaključka da polisaharidi iz Rajšija ne samo da povećavaju broj B ćelija, već i broj T ćelija, koje zajedno sa B ćelijama predstavljaju centralni dio adaptivnog imunološkog sustava.

Aktivacija imunološkog sustava s jedne strane sprječava bolesti, a s druge strane podržava  samoiscjeljujuće sposobnosti tijela u slučaju postojećih bolesti (npr. raka, ali i mnogih drugih oboljenja, uglavnom kroničnih).

Reishi (Rajši, Ganoderma lucidum) modulira imunološki sustav

Rajši je poznat i kao imunomodulator. To znači da ima dvostruki učinak na imunološki sustav – s jedne strane jača oslabljen imunitet a s druge strane balasnira pretjerane imunološke reakcije.

Imunomodulatorna svojstva Rajšija su prije svega važna pri tretiranju alergija i autoimunih oboljenja kao što su reumatoidni artritis ili drugih koje za posljedicu imaju prekomjernu reakciju imunološkog sustava. Naučne studije na temu antialergijskih svosjtava ukazuju na triterpene kao nosioce imunomodulatornih antialergijskih svojstva. Mizutani i njegov tim su potvrdili antialergijska svojstva Rajšija na nosnoj sluzokoži kod zamoraca nakon aktiviranja alergijske reakcije na polen.

Triterpeni posreduju također i antiupalne efekte. Zanimljivo je da djeluju slično protuupalnom kortizonu i sprečavaju prekomjerno oslobađanje histamina. No, za razliku od kortizona, terapije s Rajšijem nemaju nuspojava!

U praksi je Rajši već pokazao dobre učinke na upale zglobova (npr. Artritis), ali i na upalne procese kože (npr. neurodermatitis). Ublažava crvenilo, oteklinu i svrbež povezanu s bolešću.

Malezijski istraživač dr. Teow Sun Soo preporučuje uzimanje 1500 do 3000 mg ekstrakta Rajšija 3 puta dnevno za jačanje i aktiviranje imunološkog sustava. Nakon dva tjedna, doza se može smanjiti na 1000 do 1500 mg dnevno.

REISHI (RAJŠI, GANODERMA LUCIDUM) U TERAPIJI RAKA

Brojna znanstvena istraživanja širom svijeta pokazala su pozitivan uticaj Rajšija protiv raznih formi tumornih oboljenja (na prostati, dojci, plućima, debelom crijevu, jetri, želucu, kod leukemije).

Japanski istraživači pod vodstvom dr. Liu-a sa sveučilišta Kyushu u Fukuoki otkrili su da ekstrakt Rajšija sprječava rast stanica raka prostate. Pozitivne efkete Rajši pokazuje i na benignu hiperplaziju prostate (dobroćudno uvećanje prostate) koja dovodi do učestalog i napornog izmokravanja.

Dr. Gao sa Sveučilišta Massey na Novom Zelandu liječio je 34 pacijenta s različitim tumorima u uznapredovanom stadiju s 1800 mg ekstrakta. Kao rezultat je zabilježio signifikantnu inhibiciju (sprečavanje) rasta tumora. Također je uvidio mogućnost kombinirane terapije Rajšija sa konvencionalnom kemoterapijom u pacijenata sa uznapredovalim rakom pluća. A sa kolegom iz naučnog tima Xiao Chen-om je ukazao na pozitivne efekte Rajšija kod kolorektalnog tumora.

Dr. Fukumi Morishige s Instituta za znanost i medicinu Linus Pauling u Kaliforniji prema vlastitom saopštenju već desetljećima istražuje učinke Rajšija. Liječio je više od 300 pacijenata oboljelih od raka visokom dozom ekstrakta Rajšija (2 do 10 g dnevno). Većinu ovih pacijenata liječnici su već bili klasificirali kao beznadežne slučajeve. Dr. Morishige spominje da je između ostalog liječio 50-godišnju ženu oboljelu od raka dojke sa metastazama na plućima. Pacijentica je uzimala 6 g ekstrakta Rajšija dnevno tijekom šest mjeseci – i rak pluća je nestao! Ovo je samo jedan od mnogih uspjeha u ozdravljenju, jer dr. Morishige, prema vlastitim izjavama, sa Rajši terapijom je mogao pomoći brojnim pacijentima oboljelim od raka.

Daniel Silva je 2003. godine objavio studiju u kojoj govori o pozitivnim efektima Rajšija pri tretiranju visokoinvazivnih ćelija raka prostate i raka dojke in vitro (u ćelijskoj kulturi).

Mehanizmi antikancerogenih dejstava Rajši gljive (Ganodermae lucidum)

Sam mehanizam djelovanja Rajšija na ćelije raka nije u potpunosti poznat. Pretpostavka je da se ovi efekti velikim dijelom prožimaju putem imuno stimulirajućih polisaharida koji jačaju imunološki sustav pacijenata. Osim toga, poznata su i druga antikancerogena svojstva gljive Rajši kao što je npr. toksično dejstvo triterpena na tumorske stanice.

Sastojci Rajšija inhibiraju angiogenezu (opskrbljavanje tumora preko novih krvnih sudova), pospješuju apoptozu (uključivanje programirane smrti ćelija raka) i jačaju imunološki sustav koji se bori protiv tumora.

Po pitanju preventivnog dejstva Rajšija na nastanak tumora veoma bitnu ulogu igraju antioksidativni efekti. Sastojci gljiva djeluju na tumore putem specijalnog receptora koji se naziva “p53” a koji je u mnogim ćelijama tumora mutiran te biva produciran u velikoj količini. Ovaj supresor tumora regulira razmnožavanje ćelija i poznat je pod imenom “Čuvar genoma”. Rajši je u stanju da djelimično “reaktivira” mutirani p53.

Rajši bi se u slučaju tumora mogao koristiti i kao preventiva, budući da veliki broj karcinoma kao uzok ima upalne procese – a Rajši ima veoma jak protuupalni učinak.

Kombinirana upotreba sa konvencionalnim metodama

Jedan od najvećih problema kod terapije tumora konvencionalnom hemoterapijom je razvoj rezistentnih ćelija tumora koje više ne reaguju na terapiju. Često na početku terapije dođe do znatnog smanjenja mase tumora ali u mnogim slučajevima je taj efekat prolazan. Dovoljno je da nekoliko ćelija postane rezistentno (otporno) na terapiju, pa da te ćelije u nastavku, zahvaljujući selektivnoj prednosti u odnosu na ostale ćelije raka razviju novi tumor, koji je u potpunosti otporan na prethodnu vrstu terapije. Rajši povećava  osjetljivost tumornih ćelija na hemoterapiju čak i kod tumora koji su razvili rezistencije.

Naučnik Lee sa svojim kolegama je 2003. godine pokazao da kombinacija Rajšija sa konvencionalnom hemoterapijom (Adriamycin, Fluorouracil, Thioguanin, Nethotrexat, Cisplatin) signifikantno produžava životni vijek miševa sa implantiranim tumorima.

Terapija Rajši gljivom pokazala se osobito uspješnom u naknadnom liječenju (npr. nakon operacije ili kemoterapije) raka pluća, tumora mozga, raka jetre, raka gušterače i bubrega, pri čemu pomaže pri sprečavanju recidiva (vraćanju tumora).

Rajši može ublažiti nuspojave zračenja i kemoterapije te poboljšati opću dobrobit oboljelih od raka jer potiče apetit, ublažava bol, potiče san i općenito jača organizam. Pacijenti se osjećaju bolje i oporavljaju brže. Osim toga, kombinirana terapija smanjuje osjetljivost na infekcije i normalizira proizvodnju antitijela.

Zbog ovog i drugih sličnih pozitivnih rezultata, Rajši se već dugo službeno koristi u Japanu za popratnu terapiju tumornih oboljenja ili u postterapeutske svrhe.

ANTIVIRALNA SVOJSTVA RAJŠI GLJIVE

Rezultati od naučnika Eo-a i njegovog tima ukazuju na antiviralni potencijal Rajšija, koji otvara vrata za razvoj novih antiviralnih preparata. U međuvremenu znamo da su virusi uzročnici ili kouzročnici nekih tumornih oboljenja, primjera radi humani papiloma virus (HPV tip 16 i 18) zajedno sa drugim uzorčnicima dovodi do raka maternjice.

Ostali virusi na kojima su rađena istraživanja učinkovitosti Rajšija su:

 • hepatitis virusi (HBV)
 • Herpes simlex virus – HPV (tip 1 I 2) – kombinacija Rajšija sa interferonima ili virostaticima (Acyclovir i Vidarbin) pokazala je zapažene rezultate.

Nadalje, Rajši bi se također mogao koristiti i protiv drugih virusa kao što su Epstein Bar Virus (EBV)  ili virusa gripe (influenca).

Doprinos Rajšija nije samo uzročan (u borbi protiv virusa) nego i preventivne prirode, ali i čisto simptomatski pomažući protiv umora i poremećaja spavanja koji su česta propratna pojava viralnih oboljenja.

Rajši pomaže osobama zaraženim virusom side

Sve je veći broj kliničkih izvješća prema kojima imuno stimulirajući polisaharidi djeluju pozitivno čak i na ljude zaražene HIV-om. Prema studiji objavljenoj u The North American Journal of Medical Sciences, antivirusni triterpeni ljekovite gljive Rajši u stanju su značajno inhibirati enzim koji je neophodan za razmnožavanje virusa(HIV proteazu) i tako spriječiti ili odgoditi izbijanje bolesti.

Isto tako se i lijekovi protiv HIV-a temelje inhibiranju HIV-proteaze, ali su povezani s brojnim nuspojavama (npr. probavnim smetnjama ili mučninom), koje dovode do smanjenja kvalitete života.

KOZEMTIČKA PRIMJENA

Nakon istraživanja bioaktivnosti Rajšija. Rajši osim važnog nutritivno bioaktivnog sastava ima velik potencijal u području kozmetike, prije svega kao “cosmeceuticals”. Rajši ekstrakti u kozmetičkim preparatima štite od UV zračenja a koriste se i protiv staračkih pjega. U studiji od Shuanghai Hu iz 2019. godine je pokazano na zamorcima da Rajši može spriječiti UVB inducirani nastanak melanoma čime se Rajši nudi kao potencijalni, siguran dodatak kremama za zaštitu od sunčanih zraka. Osim toga štiti fibroblaste od UVB induciranog foto aging-a (fotostarenja). Rezultati studija ukazuju generalno na prikladnost korištenja ekstrakata gljiva kao sastojaka za njegu kože. Osim toga navode se i ekološke koristi upotrebe gljiva u kozmetičke svrhe.

RAJŠI ŠTITI I DETOKSIFICIRA JETRU

U Tradicionalnoj kineskoj medicini Rajši se preporučuje za liječenje brojnih bolesti jetre. S jedne strane pomaže pri jačanju funkcije, a s druge strane pri detoksifikaciji i sprečavanju oboljenja jetre.

Čak i u terapiji već postojećih bolesti jetre (hepatitis A, B i C), Rajši je preporučljiva popratna mjera.

Pokazao se osobito korisnim u onim slučajevima u kojima jetra još nije bila jako oštećena. Tako su u jednoj kineskoj studiji 355 pacijenata s hepatitisom B bili podvrgnuti terapiji tzv. Wulingdanovom pilulom, čiji se znatan dio između ostalog sastoji od Rajšija. U oko 92 posto ispitanika je zabilježeno signifikantno poboljšanje stanja i vrijednosti jetre.

ČAJ OD RAJŠIJA SMIRUJE ŽIVCE I POTIČE SAN

Rajši djeluje balansirajuće na tijelo, a opuštajuće i smirujuće na centralni nervni system. Pomaže kod migrene, nesanice, razdražljivosti, iscrpljenosti, ali također i kod unutarnjeg nemira i strahova. Iz tog razloga ga taoistički monasi koriste na svom putu za postizanje unutarnjeg mira i spokoja. U Aziji postoji mnogo ljudi koji redovno piju čaj od Rajšija, je već odavno poznato da Rajši pozitivno djeluje na opuštanje i dobar san. Profesor Shojiro Inoue sa Medicinskog stomatološkog sveučilišta u Tokiju pratio je spise iz tradicionalne medicine i uspio naučno dokazati da čaj od Rajšija potiče miran kvalitetan san. Tim oko naučnika Yu-a je 2000. godine uspio i na miševima potvrditi umirujući i uspavljujući efekat spora iz Rajšija.

Ljekovita gljiva Rajši djeluje sedativno (smirujuće) preko centralnog nervnog sistema. Profesor Shojiro je otkrio da se ovaj učinak javlja samo pri niskim dozama – kao u slučaju Rajši čaja. Velike doze ekstrakta Rajšija nisu se pokazale korisnim za nesanicu.

Pozitivna stvar kod rajši čaja je ta što – za razliku od tableta za spavanje – nema nikakvu vrstu opojnog dejstva i ne stvara ovisnost, čak ni pri dugotrajnoj upotrebi.

Priprema Rajši čaja

Prema mađarsko-njemačkom mikologu (stručnjaku za gljive) Jan Ivan Lelley-u, profesoru na “Rheinische Friedrich-Wilhelms” univerzitetu u Bonn-u, priprema čaja od rajšija najjednostavniji je način korištenja ljekovite gljive za ciljano samoterapiranje.

Za 350 ml čaja potrebna vam je 1 velika kašika gljiva u prahu ili 1 kašika naribanih gljiva. Ljekovite gljive prelijte kipućom vodom. Zatim posudu poklopite i ostavite da čaj stoji 15 minuta.

Nakon što ste ocijedili tekućinu kroz sito, čaj je spreman za piće.

Savjeti: Budući da je čaj Rajšii gorkog okusa, med se može koristiti za zaslađivanje. Čaj se može čuvati u hladnjaku do 3 dana i piti hladan ili topao.

RAJŠI JAČA SRCE, SNIŽAVA KRVNI PRITISAK, RAZINU KOLESTEROLA I ŠEĆERA U KRVI

Gao i njegov tim su 2004. godine objavili kliničku studiju o uspješnoj primjeni Rajšija kod dijabetesa tipa 2. Potvrđeno studijama je također da Rajši reducira krvni pritisak i vrijednosti kolesterola u krvi, poboljšava cirkulaciju krvi i smanjuje potrošnju kisika srčanog mišića. Obzirom da djeluje i vazodilatorno (širi krvne sudove), te štiti od krvnih ugrušaka, preporučljiva je za propratne terapije oboljenja srca i krvnih sudova kao i profilaksu srčanog i moždanog udara. Očigledno su u ovom pogledu najaktivniji triterpeni iz Rajšija, koji prirodno snižavaju krvni tlak i time preventivno djeluju u pogledu sprečavanja srčanog udara.

U opsežnoj kliničkoj studiji na sveučilišnoj klinici u Tokiju, 53 pacijenta s visokim krvnim tlakom liječeno je ekstraktom Rajšija pola godine, zbog čega je krvni tlak održivo smanjen kod skoro 50 % ispitanika. Druga studija ispitivala je učinke Rajšija na razinu kolesterola i kardiovaskularni sustav u sedam kineskih bolnica. U 70 posto pacijenata LDL kolesterol se mogao smanjiti nakon nekoliko mjeseci uzimanja Rajšija.

RAJŠI UBLAŽAVA KRONIČNE RESPIRATORNE BOLESTI

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća provedeno je opsežno istraživanje u više kineskih bolnica u kojem je sudjelovalo oko 2000 pacijenata s kroničnim bronhitisom. Ispitanici su primali tablete ekstrakta Rajšija. U roku od 2 tjedna oko 90% pacijenata doživjelo je signifikantno poboljšanje stanja.

Drugi pozitivan učinak terapije bio je da se apetit često iscrpljenih sudionika studije također popravljao. Kod kroničnih respiratornih bolesti sa smanjenom opskrbom kisikom, koja dovodi do umora ili nedostatka zraka, Rajši je osobito koristan jer povećava zasićenje krvi kisikom. Ovaj efekat je potvrđen i drugim studijama navedenim u nastavku.

RAJŠI JE UČINKOVIT PROTIV VISINSKE BOLESTI

Rajši povećava toleranciju na manjak kisika i pomaže kod visinske bolesti. Kineski istraživači proveli su dvije studije s ljudima koji su patili od visinske bolesti. Ova bolest se pojavljuje na nadmorskim visinama između 2.500 i 5.500 metara kada dolazi do nedovoljne opskrbe kisikom, pri čemu se mogu pojaviti edemi u plućima i u drugim tjelesnim tkivima i organima (npr. u mozgu). Simptomi visinske bolesti uključuju glavobolju, lupanje srca, vrtoglavicu i povraćanje.

Međutim, ako se poduzmu mjere za ponovno povećanje zasićenja krvi kisikom – npr. putem uzimanja Rajši gljive – simptomi visinske bolesti bivaju znatno ublaženi ili totalno nestaju.

Svi oni koji puše, pate od poremećaja cirkulacije, imaju srčanu manu ili svakodnevno povećanu potrošnju kisika zbog fizičkog napora na poslu ili u sportu, imaju koristi od povećanja zasićenja krvi kisikom i mogu profitirati od upotrebe medicinske gljive Rajši (Ganoderma lucidum).

U jednom istraživanju, više od 200 kineskih vojnika dobivalo je Rajši pripravak 3 puta dnevno, pri čemu se visinska bolest više nije javljala u 97 posto ispitanika. U drugom istraživanju je prisustvovalo gotovo 1.000 kineskih planinara. Iz grupe planinara koja je koristila Rajši 83 % nije imalo više glavobolje, a 96 posto više nije osjećalo mučninu. U kontrolnoj grupi 80 % ispitanika nastavilo je patiti od visinske bolesti.

Iz svih navedenih razloga sportisti često koriste Rajši.

Rajši – oblici primjene i doziranje

Rajši se može uzimati u obliku sirupa, juha, prašaka, kapsula, čajeva, injekcija i tinkture. U Tradicionalnoj kineskoj medicini, uobičajena dnevna doza je između 1500 mg i 9000 mg praha gljiva.

Prikladna je za korištenje kako kod djece tako i kod odraslih.

RAJŠI KAPSULE

Sa 4 Rajši kapsule od 300 mg praha gljiva dobivate dnevnu dozu od 1200 mg. Tradicionalno se u slučaju oboljenja koriste veće doze. U preventivne svrhe se kapsule koriste prema formuli:

tjelesna težina : 20 = broj kapsula na dnevnoj osnovi

NAPOMENA: Na tržištu je mnogo preparata Rajšija i svaki preparat ima svoju preporuku za doziranje. Navedeno doziranje se odnosi na kapsule austrijskih proizvođača MUSH-ROOM i TIROLER GLÜCKSPILZE.

U slučajevima ozbiljnih oboljenja se doza povećava u konsultaciji sa Vašim ljekarem.

TEČNI RAJŠI EKSTRAKT

Uobičajena doza jako koncentriranog dualnog ekstrakta se određuje prema težini korisnika. U preventivne svrhe se koristi prema formuli: tjelesna težina : 20 = dnevna doza u mililitrima

NAPOMENA: Na tržištu je mnogo preparata Rajšija i svaki preparat ima svoju preporuku za doziranje. Navedeno doziranje se odnosi na ekstrakte austrijskih proizvođača MUSH-ROOM i TIROLER GLÜCKSPILZE. 5 ml ovog dualnog ekstrakta ima koncentraciju aktivnih supstanci kao 38 kapsula.

U slučajevima ozbiljnih oboljenja se doza povećava u konsultaciji sa Vašim ljekarem.

KOMBINOVANA UPOTREBA KAPSULA I TEČNOG EKTRAKTA

Kombinovana upotreba je preporučljiva. U tom slučaju se preventivno uzimaju 2-4 kapsule dnevno, zavisno od težine osobe uporedo sa ekstraktom koji se koristi prema formuli:

tjelesna težina : 40 = dnevna doza u mililitrima.

U slučajevima ozbiljnih oboljenja se doza povećava u konsultaciji sa Vašim ljekarem.

Kombinovane terapije Rajšija i drugih preparata

Kao što je već navedeno, kombinacija Rajšija i vitamina C pokazala se veoma koirsinom. Zbog bolje biološke raspoloživosti trebali biste obratiti pažnju na opskrbu prirodnim vitaminom C, npr. iz šipka ili acerole. Vitamin C osigurava poboljšanje apsorpcije aktivnih sastojaka iz Rajšija i dodatno podržava imunološki sustav i pozitivno utiče na krvne sudove.

Osim toga, nekoliko je studija pokazalo da kombinacija Rajšija i zelenog čaja sprječava rast stanica raka. Dr. Jia-Shi Zhu sa Instituta za istraživanje Pharmanex u Utahu i njegov tim istraživača otkrili su da sastojci iz ova dva preparata stvaraju sinergijski učinak, što znači da Rajši i zeleni čaj pojačavaju međusobne učinke kada se uzimaju u isto vrijeme.

Nadalje, dr. Thyagarajan s Metodističkog istraživačkog instituta u Indianapolisu otkrio je u svojim istraživanjima da Rajši i zeleni čaj utiču na sprječavanje metastaze raka dojke na susjedno tkivo.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, Rajši se često daje zajedno s drugim ljekovitim gljivama, jer se u mnogim slučajevima kombinacija čini razumnijom od izolirane pojedinačne doze. Na primjer, Hericium se obično uspješno koristi zajedno s Rajšijem za kronične bolove, dok su Rajši i Cordyceps posebno prikladni za suzbijanje simptoma iscrpljenosti i opće slabosti, liječenje kroničnih plućnih bolesti ili povećanje performansi.

Sporedna dejstva Rajši gljive

Iako se Rajši širom svijeta već koristi u velikom omjeru, skoro da nisu poznata nikakva neželjena dejstva. Samo u pojedinačnim slučajevima su opisana značajna sporedna dejstva (Figlas et al, 2010). Kod nekih pacijenata oboljelih od raka je primjera radi došlo do dijareje, ali su sporedna dejstva značajno ublažena uporednim davanjem vitamina C ili Đumbira.

Zbog Rajšijevog vasodilatornog dejstva i uticaja na razrjeđivanje krvi ne bi se trebala koristiti prije operacija ili samo uz prethodne kosultacije sa ljekarem. Žene sa jakim menstrualnim krvarenjim, osobe sa problemom hipertenzije (visokog krvnog pritiska) koji već koriste ACE inhibitore ili druge medikamente za snižavanje krvnog pritiska trebali bi također Rajši oprezno koristiti, jer Rajši i sam ima efekat na snižavanje krvnog pritiska. Wanmuang et al. (2007) Izvještavaju o 2 slučaja upale jetre kod pacijenata koji su prethodno imali teška oboljenja i pri čemu je upala jetre vjerovatno uzrokovana kombinovanom upotrebom Reishi kapsula i drugih medikamenata (Felopidin, Lithium, Perphenazin i Trihexyphenidil).

Kod postojeće dijagnoze hipotireoditis usljed oboljenja “Hashimoto tireoditis”, Rajši preparati mogu u pojedinačnim slučajevima dovesti do nespecifičnih uopštenih smetnji (mučnine, vrtoglavica, schuttelfrost). Lako je moguće da su ovi simptomi sporednih dejstava u uskoj vezi sa prejakom dozom Rajšija i jednim naglim prelaskom iz slabe funkcije štitnjače u normalnu ili pojačanu funkciju. Ova promjena ukoliko je nagla mogla bi izazvati spomenuta sporedna dejstva. I pored toga mikoterapeuti ne odvraćaju od upotrebe Rajšija u slučaju problema sa štitnjačom i preporučuju je često kako u slučajevima slabe tako i u slučajevima jake funkcije štitnjače. Često se za probleme sa štitnjačom koristi kombinacija sa gljivom Kordiceps (Cordyceps sinensis) ili u pijedinačnim slučajevima sa gljivom Lavlja griva (Hericium erinaceus).

Bitno je napomenuti da također postoje i malobrojne publikacije koje nisu uspjele dokazati blagotvorna dejstva medicinske gljive Rajši kao što je publikacija Jin et al. 2016. Ili Klupp et al 2015.

Kako prepoznati kvalitetan Rajši preparat?

Zašto se u nekim slučajevima rezultati upotrebe Rajšija ne mogu vidjeti ili reproducirati može imati više razloga. Jedan od razloga je zasigurno taj da preparati Rajši gljive uglavnom nisu standardizirani ni po pitanju oblasti i uslova u kojima se uzgajaju a ni po pitanju sadržaja aktivnih supstanci.

Očigledno je da na kvalitet gljive iz koje se pravi preparat i samim time blagotvorna svojstva preparata utiče mnogo faktora. Neki od njih su:

 • Substrat na kojem gljiva raste (vrsta drveta u prirodi ili vrsta supstrata pri kultivaciji). Sadržaji supstrata se kvalitativno uveliko mogu razlikovati što direktno utiče i na sadržaj sastojaka u gljivi. Substrati mogu sadržati također i onečišćenja koja gljive apsorbiraju i time gube na kvalitetu i eventualno postaju štetna za zdravlje.
 • Klimatski uslovi odnosno uslovi uzgoja (temperatura, vlaga, svjetlo itd.) utiču znatno na razvoj aktivnih supstanci u gljivama.
 • Soj Rajši gljive. Gljive imaju više podvrsta koje se različito prilagođavaju na iste vrste kultivacije i koje se mogu razlikovati u sposobnosti razvijanja određenih aktivnih supstanci, što direktno utiče kako na rast tako i na spektar ljekovitih dejstava gljive. Samim tim se i kvalitet preparata razlikuje zavisno od toga koji se soj gljive se koristi za izradu preparata.
 • Način pripreme preparata. Postoje raznorazne metode procesuiranja koje također mogu znatno uticati na konačni kvalitet preparata. Kod pulveriziranih gljiva je poželjno da se gljive melju metodom “SHELLBROKEN” koja razbija stanične zidove i time aktivne supstance čini bolje raspoloživim za probavu odnosno apsorpciju u crijevima. Kod tečnih, visoko koncentriranih ekstrakata je poželjno da su pripravljeni metodom dualne ekstrakcije koja omogućava ekstrahirenje kompletnog spektra aktivnih supstanci, kako hidrofilnih (u vodi rastvorljivih) tako i lipofilnih (u mastima rastvorljivih).

U Evropi je broj knjiga izdatih na temu medicinske gljive Rajši (Ganoderma lucidum) veoma skroman za razliku od nekih azijatskih zemalja u kojima se znanje hiljadama godina prenosi usmeno sa koljena na koljeno ili u pisanoj formi putem knjiga. Samim tim je Evropljanima uskraćen jedan dobar dio informacija i znanja o ovoj izvanrednoj ljekovitoj gljivi. U zadnjih 30 godina je urađeno mnogo studija na ovu temu, čime se došlo do znatnog broja korisnih, iskoristivih saznanja, ali obzirom na ogroman potencijal ove gljive, sigurno je da imamo još mnogo toga da naučimo.

LITERATURA
Morigiwa et al. Angiotensin converting enzyme-inhibitory triterpenes from Ganoderma lucidum. Chem Pharm Bull (Tokyo),1986
Nurhuda Mohamad Ansor et al. Anti-angiotensin converting enzyme (ACE) proteins from mycelia of Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst, BMC Complement Altern Med. 2013
H X Wang, T B Ng, A laccase from the medicinal mushroom Ganoderma lucidum, Appl Microbiol Biotechnol. 2006
Tasaka K et al, Anti-allergic constituents in the culture medium of Ganoderma lucidum. (II). The inhibitory effect of cyclooctasulfur on histamine release, Agents Actions. 1988
Tasaka et al, Anti-allergic constituents in the culture medium of Ganoderma lucidum. (I). Inhibitory effect of oleic acid on histamine release, Agents Actions. 1988
Nurhuda Mohamad Ansor et al, Anti-angiotensin converting enzyme (ACE) proteins from mycelia of Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst, BMC Complement Altern Med. 2013
Qiang Wu et al., Isolation and Characterization of Three Antihypertension Peptides from the Mycelia of Ganoderma Lucidum (Agaricomycetes). J Agric Food Chem. 2019
Ziegenbein F.C. Isolierung und Identifizierung von Naturstoffen aus Baumpilzen Basidiomyceten, Dissertation, Hamburg. (https://ediss.sub.uni-hamburg.de/bitstream/ediss/1437/1/Endversion.pdf)
Xin Wang, Zhibin Lin 2, Immunomodulating Effect of Ganoderma (Lingzhi) and Possible Mechanism, Adv Exp Med Biol. 2019.
Nogami et al., [Studies on Ganoderma lucidum. VI. Anti-allergic effect. (1)], Yakugaku Zasshi. 1986
Nogami et al., [Studies on Ganoderma lucidum. VII. Anti-allergic effect. (2)], Yakugaku Zasshi. 1986
Kohda et al., The biologically active constituents of Ganoderma lucidum (Fr.) Karst. Histamine release-inhibitory triterpenes, Chem Pharm Bull (Tokyo). 1985
Mizutani et al., Effect of Ganoderma lucidum on pollen-induced biphasic nasal blockage in a guinea pig model of allergic rhinitis, Phytother Res. 2012
Rumi Fujita et al. Anti-androgenic activities of Ganoderma lucidum, J Ethnopharmacol. 2005
Fukumi Morishigi – Lične iskustva “Positive Cancer Treatments”:  https://de.calameo.com/read/004929780e4eec6bdf2d2
Xiao Chen et al., Monitoring of immune responses to a herbal immuno-modulator in patients with advanced colorectal cancer, Int Immunopharmacol. 2006
Gao et al., Effects of water-soluble Ganoderma lucidum polysaccharides on the immune functions of patients with advanced lung cancer, J Med Food. Summer 2005.
Daniel Silva, Ganoderma lucidum (Reishi) in cancer treatment, Integr Cancer Ther. 2003
Jia-He Wang et al, Active lipids of Ganoderma lucidum spores-induced apoptosis in human leukemia THP-1 cells via MAPK and PI3K pathways, J Ethnopharmacol. 2012
Jianguo Wang, Free radical scavenging and immunomodulatory activities of Ganoderma lucidum polysaccharides derivatives, Carbohydr Polym. 2013
Nian-Hong Chen, Jian-Jiang Zhong, p53 is important for the anti-invasion of ganoderic acid T in human carcinoma cells, Phytomedicine. 2011
Lee et al, Antitumor Effects of Ganoderma Lucidum (https://www.airitilibrary.com/Publication/alDetailedMesh?docid=10176446-199503-201003290022-201003290022-1-12)
Xingzhong Jin (2016), Ganoderma lucidum (Reishi mushroom) for cancer treatment, Cochrane Database Syst Rev
Eo SK et al, Antiviral activities of various water and methanol soluble substances isolated from Ganoderma lucidum, J Ethnopharmacol. 1999
Gao Y et al (2002b) A phase I/II study of a Ganoderma lucidum extracts in patients with chronic hepatitis B. Int. J. Med. Mushrooms.
Gao Y et al (2004a) A phase I/II study of a Ling Zhi mushroom Ganoderma lucidum extract in patients with type 2 Diabetes Melitus. Int. J. Med. Mushrooms.
Gao Y et al (2004b) A phase I/II study of a Ling Zhi mushroom Ganoderma lucidum extract in patients with Coronary Heart Disease. Int. J. Med. Mushrooms.
Yan-Qun Li, Shun-Fa Wang (2006), Anti-hepatitis B activities of ganoderic acid from Ganoderma lucidum, Biotechnol Lett
Yanqun Li et al. (2006), Anti-hepatitis activities in the broth of Ganoderma lucidum supplemented with a Chinese herbal medicine, Am J Chin Med
Eva Hernández-Márquez et al (2014), Inhibitory activity of Lingzhi or Reishi medicinal mushroom, Ganoderma lucidum (higher Basidiomycetes) on transformed cells by human papillomavirus, Int J Med Mushrooms.
Eo SK et al. (1999), Antiherpetic activities of various protein bound polysaccharides isolated from Ganoderma lucidum. J Ethnopharmacol.
Oh KW et al (2000), Antiherpetic activities of acidic protein bound polysacchride isolated from Ganoderma lucidum alone and in combinations with acyclovir and vidarabine. J Ethnopharmacol.
Kim YS et al (2000), Antiherpetic activities of acidic protein bound polysacchride isolated from Ganoderma lucidum alone and in combinations with interferons. J Ethnopharmacol.
Md Faruque Ahmad et al (2021), Ganoderma lucidum: A potential source to surmount viral infections through β-glucans immunomodulatory and triterpenoids antiviral properties, Int J Biol Macromol
S el-Mekkawy (1998), Anti-HIV-1 and anti-HIV-1-protease substances from Ganoderma lucidum, Phytochemistry
Shuanghai Hu et al (2019), Ganoderma lucidum polysaccharide inhibits UVB-induced melanogenesis by antagonizing cAMP/PKA and ROS/MAPK signaling pathways, J Cell Physiol
Qinghai Zeng et al (2017), Ganoderma lucidum polysaccharides protect fibroblasts against UVB-induced photoaging. Mol Med Rep.
Yu L. et al (2000), Hypnotic and sedative actions of the spores of Ganoderma lucidum in mice. Int J Med Mushrooms.
Jin H. et al (1996), Treatment of hypertension by Ling zhi combined with hypotensor and its effect on arterial, arteriolar and capillary pressure and microcirculation. In: Nimi H. et al Microcirculatory approach to Asian traditional medicine. Elsevier 1996: S: 131-138.
Anuja Bhardwaj, Kshipra Misra (2018),  Chapter 7 – Ganoderma sp.: The Royal Mushroom for High-Altitude Ailments.
Management of High Altitude Pathophysiology
Nerida L Klupp et al (2015), Ganoderma lucidum mushroom for the treatment of cardiovascular risk factors, Cochrane Database Syst Rev
Harirak Wanmuang et al (2007), Fatal fulminant hepatitis associated with Ganoderma lucidum (Lingzhi) mushroom powder, J Med Assoc Thai.
Iris F. F. Benzie, Sissi Wachtel-Galor, “Herbal Medicine, Biomolecular and Clinical Aspects Oxidative Stress and Disease, CRC Press/Taylor & Francis, 2011
Bao XF et al, “Structural features of immunologically active polysaccharides from Ganoderma lucidum, Phytochemistry, Januar 2002
Zhang J et al, “Activation of B lymphocytes by GLIS, a bioactive proteoglycan from Ganoderma lucidum”, Life Sciences, Juni 2002
Ty Bollinger, “Medicinal Mushrooms Some facts about fantastic fungi
James Meschino, “Reishi Mushroom Extract: An Important Supplement For Immune Support And Other Health Conditions, Nutra Therapeutics
Morishige Fukumi, “In Becoming Healthy with Reishi, III, Kampo I-yaku Shimbun, Toyo-Igaku Sha Co., Ltd., Tokyo; 12-20. Trans., 1988
Liu J. et al, “Ganoderic acid DM: anti-androgenic osteoclastogenesis inhibitor, Bioorganic & medicinal chemistry letters, April 2009
Gao Y. et al, “Effects of ganopoly (a Ganoderma lucidum polysaccharide extract) on the immune functions in advanced-stage cancer patients”, Immunological investigations, August 2003
Chang HM, But RPH, “Lingzhi, In Pharmacology and Application of Chinese Materia Medica, Vol. I., eds. World Scientific: Singapore, 1986, (Lingzhi)
Joseph S et al, “Antitumor and anti-inflammatory activities of polysaccharides isolated from Ganoderma lucidum, Acta Pharmaceutica (Zagreb, Croatia), September 2011
Batra P. et al, “Probing Lingzhi or Reishi medicinal mushroom Ganoderma lucidum (higher Basidiomycetes): a bitter mushroom with amazing health benefits, International journal of medicinal mushrooms, Februar 2013
Stanislaus CS, “Lingzhi Medicine of Kings, New Editions Health World, 38-41, Juni 1995
Dinesh Babu, R.S. Subhasree, “The Sacred Mushroom “Reishi-A Review, American-Eurasian Journal of Botany, 2008
Stavinoha WB et al, “Study of the anti-inflammatory activity of Ganoderma lucidum, Presented at the Third Academic/Industry Joint Conference (AIJC), Sapporo, Japan, 1990
Lin JM et al, “Evaluation of the anti-imflammatory and liver protective effects of anoectochilus formosanus, ganoderma lucidum and gynostemma pentaphyllum in rats, The American journal of Chinese medicine, Januar 1993
Christopher Hobbs, “Medicinal Mushrooms: An Exploration of Tradition, Healing, and Culture, Book Publishing Company, Februar 2002
Li YQ et al, “Anti-hepatitis B activities of ganoderic acid from Ganoderma lucidum, Biotechnol Lett, November 2006
Halpern, Georges M., “Healing mushrooms: ancient wisdom for better health, 2007
Kenneth Jones, “Reishi Ancient Herb For Modern Times, Life Enthusiast, Juli 2012
Dani Veracity, “Studies show reishi mushrooms benefit people stricken with a variety of ailments, from high blood pressure to AIDS, Natural News, Januar 2007
Jan I. Lelley, “Die Heilkraft der Pilze”, Krefeld, 2007
Wicks SM et al, “Safety and tolerability of Ganoderma lucidum in healthy subjects: a double-blind randomized placebo-controlled trial, -The American journal of Chinese medicine, Mrz 2007
Kanmatsuse K et al, [Studies on Ganoderma lucidum. I. Efficacy against hypertension and side effects], [Article in Japanese], Yakugaku Zasshi, Oktober 1985
med. Eberhard J. Wormer, “Grüne Antibiotika: Heilkräftige Medizin aus dem Pflanzenreich”, Mankau Verlag GmbH, Juni 2015
“Extracts From Reishi Mushroom And Green Tea Shows Synergistic Effect To Slow Sarcoma, Science Daily, April 2008
Thyagarajan A, “Combined effect of green tea and Ganoderma lucidum on invasive behavior of breast cancer cells, International journal of oncology, April 2007
“Can the triterpenoids from reishi mushroom spores heal cancer, herpes and even HIV?
Bingji Ma, “Triterpenoids from the spores of Ganoderma lucidum, North American Journal of Medical Sciences, November 2011

Bild von phạm Lộc auf Pixabay

« Nazad
Mag. Dr. scient. med. Edin Ibrišimović

Mag. Dr. scient. med. Edin Ibrišimović

Dobro došli na web stranicu o medicinskim (ljekovitim) gljjivama. O gljivama se nažalost vrlo malo zna, iako je njihov medicinski potencijal ogroman i zaslužuje mnogo više pažnje. Prvi susret sa svijetom gljiva u meni je izazvao oduševljenje kao rijetko koja druga tema prije, a na ovoj web stranici ću vam pokušati prenijeti svoja saznanja i iskustva u radu sa gljivama.

VIŠE